Man på hampafält och hus under byggnation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går det att odla hus? Ja, definitivt, svarar Niklas Holmquist. I klippet får du följa med till industrihampafältet utanför Frillesås och veta hur det går till att bygga hus av detta. Foto: Evia/SVT

Kungsbackaföretag bygger framtidens hus – med hampa

Publicerad

Växtbaserade väggar och takkonstruktioner. Det tror Kungsbackabaserade företaget Evia på, som gjort en testodling av industrihampa i Frillesås, med syftet att visa att möjligheten att odla och bygga hållbara hus finns här och nu.

Förutom industrihampans egenskaper i byggnadskonstruktioner kan den också ha en positiv inverkan på jordbruk och ett alternativ till skogliga produkter i byggbranschen , menar företaget.

– Hampan luckrar upp jorden och binder koldioxid, samtidigt som vi kan bevara skogen och dess biotoper, säger Christian Johansson, hållbarhetsrådgivare på Evia.

Idag behöver företaget importera merparten av hampa till sina konstruktioner, men detta är något de hoppas att det blir ändring på.

I klippet får du se exempel på vad som går att bygga med växten.

Har kopplats till narkotika

Hampa har odlats av människor i tusentals år och använts för dess fibrer och fröer. Ofta dras koppling mellan industrihampa och dess kusin Cannabis Sativa, vilken är förbjuden att odla. Det var även industrihampan tidigare.

– Den här kopplingen har förstört för utvecklingen av industrihampa i Sverige. I andra länder som till exempel Frankrike gjorde man inte kopplingen på samma sätt, det har gjort att vi hamnat 50 år efter på det här området i Sverige, säger Niklas Holmquist.

Odlingsregler hampa

• För att få odla hampa i Sverige måste du odla just industrihampa.

• För att odlingen ska klassas som industrihampa måste du odla en godkänd sort och du måste skicka in en ansökan om gårdsstöd för odlingen.

• All odling av hampa som du inte söker stöd för betraktas som narkotika­­produktion.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.