Från vänster: Tuva Hansson, Hanna Hallin, Norah Aalto Bengtsson och Melker Borg. Alla går i åttonde klass på Tullbroskolan i Falkenberg. Foto: SVT

De vill få bort hatet mot HBTQ-personer i skolan

Publicerad

Ett gäng åttondeklassare på Tullbroskolan i Falkenberg tröttnade på hatiska kommentarer gentemot HBTQ-personer. För några månader sedan startade de en grupp med mål att förändra situationen genom att sprida kunskap. De menar att det har gett effekt.

– Läget har blivit bättre, men det händer fortfarande att folk använder HBTQ-uttryck som skällsord, säger 14-åriga Tuva Hansson, en av gruppens frontfigurer.

”Lärare saknade kunskaper”

För snart ett år sen var det dock riktigt illa. Gruppmedlemmarna menar att situationen var problematisk både bland lärare och elever.

– Lärarna pratade inte om det på lektioner, antingen inte för att de inte ville eller för att de saknade kunskaper om det, säger Tuva Hansson.

– I korridorerna upplever jag ibland att elever pratar om det på ett sätt som inte är okej. Man använder det som en anledning till att andra är mindre värda, säger klasskamraten Hanna Hallin.

”Arg och ledsen”

De rabblar upp ord som de har hört av elever; exempelvis ”bögjävel och jävla lebb”.

– Man blir arg och ledsen. Man ska inte behandlas olika bara för att man har en egen sexualitet, säger medlemmen Melker Borg.

Sammanlagt är det 14 ungdomar som är engagerade i gruppen. De är alla överens om att det bakomliggande problemet är okunskap. För att vända på skutan försöker de nu göra övriga skolkamrater mer upplysta.

Mötesförhandlingarna pågår om framtiden. Foto: SVT

– Bland annat har vi föreläst för våra lärare om hur skolan kan göras mer inkluderande mot eleverna, berättar Tuva Hansson.

– Vi rycker också in och säger åt folk som säger elaka saker till andra, tillägger medlemmen Norah Aalto Bengtsson.

Vill inspirera andra skolor

Framöver har de även bjudit in gästföreläsare som ska berätta om normer och mänskliga rättigheter. Gruppen hoppas nu att andra skolor ska följa deras exempel eftersom deras arbete har gett resultat.

– HBTQ tas oftare upp på lektionerna nu, exempelvis i sexualundervisningen. Och jag upplever att situationen har förbättrats i korridorerna, säger Hanna Hallin.

I klippet ovan hör du ungdomarna berätta om sin HBTQ-grupp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.