Lennart Bengtsson är en av de halländska skogsägarna som påverkats av Gorm. Träden på bilden är inte från hans skog. Foto: SVT/TT

Så drabbade Gorm halländsk skog

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Bengtsson i Getinge är en av de halländska skogsägarna som drabbats av söndagens storm. Ungefär 400 kubikmeter skog har han fått skador på.

– Det här är den kraftigaste stormen sedan Per för min del, säger Lennart Bengtsson i Getinge.

Han uppskattar att 400-500 kubikmeter av hans skog har skadats i Gorm som härjade i Halland på söndagskvällen och natten till måndagen. Han har varit skogsägare länge och varit med om många stormar.

– Den första var stormen 1969, men efter Gudrun och Per så är den här nummer fyra i rangordningen.

Oroar sig för nya stormar

Men det är inte volymen skada som var det värsta med Gorm enligt Lennart.

– Det handlar om en halvårstillväxt så det är ingen katastrof. Men det jag oroar mig för är vad som händer om det kommer en ny storm.

Lennart Bengtsson förklarar att det är träd vid skogskanterna som framför allt drabbats för honom.

– Hur ska jag förklara. Det är som om ett ägg blir skadat i skalet, då är det lättare att det inte kan stå emot nästa gång.

Kan jämföras med Simone

Det är framför allt skogsmarker nära kusten i de södra delarna av Halland som har påverkats av stormen Gorm. Enligt Skogsstyrelsens inventering handlar det om 200 – 250.000 kubikmeter som fälldes och skademässigt går stormen att jämföra med Simone i oktober 2013.

De senaste åren har flera rejäla stormar drabbat Halland och det påverkar också hur skogsägarna tänker kring sina marker.

– Jag har försökt anpassa, till exempel genom att tänka nästan som att planera barriären med robustare träd som kan skydda skogen innanför, säger Lennart Bengtsson i Getinge.

För hans del så återstår arbetat med att röja i skogen.

– Jag hoppas bara att det inte kommer någon ny storm nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.