Hur har livet som bodde i den gamla bäcken klarat sig – och kan man bara flytta ett vattendrag utan att det får konsekvenser? Det svarar fiskekonsulenten Erika Axelsson på i klippet ovan. Foto: Johanna Holstein/SVT

Den olagligt flyttade bäcken i Tylösand: ”Ett öppet sår”

Uppdaterad
Publicerad

Flytten av Nyrebäcken i Tylösand kan vara helt förödande – inte minst för naturlivet. Det menar Erika Axelsson, fiskevårdskonsulent på Länsstyrelsen i Halland, som reagerar starkt när hon får se hur flytten av bäcken gått till.

– Man har bara lämnat den gamla bäcken som ett öppet sår, säger hon och blickar ut över stranden i Tylösand.

Den del av Nyrebäcken som mynnar ut i havet på Tylösand i Halmstad har blivit flyttad. Exakt hur det har gått till är ett mysterium, men det är tydligt att ingreppet är gjort av människohand och att man använt maskiner. Händelsen polisanmäldes som ett miljöbrott.

Bäcken var en viktig transportkedja för småfisk som föds längre upp i bäcken inåt land ut i havet, säger Erika Axelsson som jobbar som fiskevårdskonsulent på Länsstyrelsen i Halland.

– Nu har man i stället skapat en perfekt miljö åt predatorer som äter upp de viktiga småfiskarna innan de tar sig ut.

I klippet kan du se det sista djurlivet som återstår av Nyrebäcken på Tylösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.