Dagens hummertinor är tillverkade i syntetmaterial vilket gör att de kan spökfiska i många år innan de bryts ner. Foto: SVT

Djuren svälter ihjäl i spöktinorna

Uppdaterad
Publicerad

Hummertinor som förloras i havet fortsätter att fånga och döda djur i många år. Men lokala initiativ och tekniska lösningar ger nytt hopp.

De kallas spökredskap. Borttappade hummertinor och nät som fortsätter att fiska och skördar många offer i haven. Dagens hummertinor är tillverkade i syntetmaterial vilket gör att de kan spökfiska i många år innan de bryts ner.

– Fisk och skaldjur tar sig in i tinan där de svälter ihjäl. Då börjar det lukta och det är som om tinan blivit agnad igen. Då får vi en ond spiral som hela tiden fortsätter, säger Niclas Åberg, projektledare för 8 fjordar.

Skräpkusten

8 fjordar är ett samarbete mellan Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv för att förbättra miljön, näringslivet och möjligheterna till friluftsliv i området. I projektet har man undersökt omfattningen av spökredskap och identifierat problemområden. Man har också testat metoder för att hämta upp dem.

– Det gäller att hitta ställena där det är ett stort problem och rikta åtgärderna dit. För det är ju omöjligt att gå över hela havsbotten, säger Niclas Åberg.

”Är ett stort problem”

Och det pågår fler initiativ för att få bort spöktinorna. Fritidsfiskaren Rune Rosenqvist fick upp ögonen för problemet när han förlorade två tinor utanför Lerkil i Kungsbacka kommun för två år sedan.

– Säg att det är hundra båtar och alla har tio tinor, det är tusen tinor. Av det ligger säkert tio, tjugo procent där ute.

Rune Rosenqvist tog kontakt med kommunen, länsstyrelsen och yrkesfiskare och hoppas inom kort kunna få EU-bidrag för att börja städa.

– Min förhoppning är framför allt att allmänheten och fritidsfiskarna får upp ögonen för att det här är ett stort problem och vi ser det inte förrän vi plockar upp det, säger han.

Vill förhindra spökredskap

Men för att komma åt problemet måste man också stoppa tillförseln av nya spökredskap. Nya tekniska lösningar gör det möjligt för djur att ta sig ut ur tinan om den skulle bli liggande på botten under lång tid.

I en butik för fiskeutrustning i Stenungsund demonstrerar Björn Holmstedt den lösning som blir allt vanligare bland västkustens hummerfiskare.

– Jag rekommenderar alla kunder att använda sådana här, säger han.

På den spärr som håller hummertinan stängd finns en bomullstråd som multnar efter några veckor på havsbotten. Tråden är enkel att byta ut och samma lösning kan användas på många tinor av äldre modell.

– Vi måste värna om nästa generation. Det vore ju förödande att ha stora rom-honor som svälter ihjäl, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräpkusten

Mer i ämnet