• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två siluhetter framför kor som betar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det klart att jag blir rädd – vi träffar samma klientel som polisen gör men vi har inte samma befogenheter”, säger Julia. Djurskyddsinspektörerna vågar inte framträda öppet – deras namn har bytts ut och rösten förvrängts. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djurskyddshandläggare hotas till livet: ”Hot är en del av vår vardag”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio djurskyddsinspektörer uppger att de hotats i tjänsten. Julia och Josefin har arbetat i flera år på Länsstyrelsen i Halland. De vittnar om ett allt hårdare arbetsklimat där de får motta hot om våld.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln användes bilder från en gård som inte har någonting med hoten mot djurskyddshandläggare att göra.

– Jag har fått höra att den här personen ska komma hem till mig och döda mig. Det är klart att det känns jobbigt eftersom man inte vet om personen menar det, säger Josefin.

På grund av rädsla väljer Julia och Josefin att inte medverka med ansikte och sina riktiga namn i reportaget. Rösterna är förvrängda.

Incidenterna ökar

I Halland har incidentrapporterna om hot och våld mot djurskyddsinspektörer ökat. I hela landet uppger åtta av tio handläggare att de har utsatts för hot, och fler än hälften har utsatts för trakasserier från en extern aktör.

Det visar en kartläggning som fackförbundet Naturvetarna gjorde under 2023.

Djurskyddschefen: ”Vi kan inte stoppa hoten – djurskyddskontroller måste göras”

Kvinna iklädd en mörkblå jacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samhället har hårdnat, hoten har blivit fler och dem har också blivit grövre”, säger Vanja Kinch biträdande enhetschef på länsstyrelsen i Halland. Foto: Valentina Xhaferi Leander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.