Så blev domen för narkotikaligan från Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fängelse mellan ett och drygt fyra år för de sex män, varav flertalet från Halmstad, som stod åtalade för bland annat grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. Enligt åklagaren ingår männen i ett kriminellt nätverk, något männen dock nekar till.

Det var hösten 2020 som polisen i Halmstad fick vetskap om en kokaingömma under en motorvägsbro i Frennarp i Halmstad. När fyndet kopplades till en gruppering i området, gjorde polisen ett tillslag hemma hos en av männen, där spanarna påträffade en mobiltelefon, det blev starten på en omfattande polisutredning.

Sex av de sju huvudåtalade är barndomsvänner och kända av polisen sedan tidigare.

Bevismaterial i mobiltelefonen

Polisens utredare kunde med hjälp av bilder, filmmaterial och chattloggar även hitta köpare i männens narkotikaaffärer. Männen poserade med kontanter, vapen i mobilen och i materialet kunde polisen också spåra flera platser där männen grävt ner flera vapen.

Döms för grova brott

Grova narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott är några av de rubriceringar som männen fälls för. De tilltalade har i huvudsak förnekat gärningarna. Tingsrätten valde att gå på åklagarens bevisning och männen kommer fortsätta vara häktade fram tills domen träder i kraft. Även 16 narkotikaköpare döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn med föreskrifter om samhällstjänst.

I klippet ovan berättar Pia Johansson, lagman vid Halmstads tingsrätt mer om domen.

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med flera av männens försvarsadvokater som dock inte varit tillgängliga för någon kommentar på domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.