Tor Ingels (SD) tar paus från politiken tills vidare, meddelar SD-ordföranden i Halmstad, Fabio Ishaq. Foto: SVT

Dömd SD-politiker tar paus från kommunpolitiken

Publicerad

Halmstadpolitikern Tor Ingels (SD) tar tills vidare time-out från kommunpolitiken efter att ha dömts för bokföringsbrott och registrerats för skulder hos Kronofogden.

– Det är ingen bestraffning, utan en överenskommelse, säger partiets lokale ordförande Fabio Ishaq.

Politikern och läkaren Tor Ingels tillhör en av de tongivande inom Sverigedemokraterna i Halmstad. Han valdes i höstas in i kommunfullmäktige och har sedan dess också haft en av partiets två platser i kommunstyrelsen.

Dömd på nio punkter

I mars dömdes han i ett strafföreläggande från Ekobrottsmyndigheten till villkorlig dom och 36 000 kronor i böter för bokföringsbrott. Efter att Ingels hyrläkarbolag gick i konkurs 2017 upptäckte Ekobrottsmyndigheten oegentligheter i bokföringen. Han dömdes på nio punkter för att inte ha fört en löpande bokföring.

Han har också en personlig skatteskuld på drygt 90 000 kronor registrerad hos Kronofogden.

”Inte lämpligt”

Nu står det klart att domen och skulderna leder till att Tor Ingels tar en time-out från politiken.

– Han pausas från sina uppdrag och kommer inte att representera Sverigedemokraterna tills vi tittar genom ärendet djupare. Det är inte lämpligt att han att han representerar vårt parti just nu. Det är en överenskommelse som både han och jag är nöjd med, säger Fabio Ishaq, ordförande för SD Halmstad, efter bland annat interna partimöten och rådgivning från partiets egen jurist.

Vad innebär det att ni ska titta på ärendet djupare?

– När han har gjort rätt för sig och betalat sina skulder till Kronofogden kan vi titta på ärendet en gång till. Utifrån det som åklagaren och vår jurist säger så har han inte gjort sig skyldig till brotten medvetet, men han har medgett att han har gjort fel, säger Fabio Ishaq.

SVT Nyheter Halland har sökt Tor Ingels via mejl, utan svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.