I Halland har man anammat en arbetstidsmodell där barnmorskor som jobbar heltid i förlossningsvården jobbar 34 timmar i veckan för en heltidslön. Det är bara under sommarmånaderna de går upp i arbetstid till 38,25 timmar i veckan, vilket är det normala heltidsmåttet enligt Vårdförbundet.
– De barnmorskor som tagit del av arbetstidsmodellen är positiva. De får lite mer tid för återhämtning på det här sättet, säger Maud Ankardal, verksamhetschef för Kvinnokliniken på Hallands sjukhus.
När regionen berättat om modellen för andra barnmorskor är det många som visat intresse.
– Det är inte utbrett men många har blivit intresserade av det, säger Maud Ankardal.
Facket: Intresserat oss länge
I Region Stockholm har många barnmorskor sagt upp sig i protest mot arbetsvillkoren på förlossningen. Som svar har regionsledningen presenterat åtgärder som ska förbättra situationen. En av åtgärderna är att se över schema och arbetstidsförläggning.
Eva Nordlund, ordförande på Barnmorskeförbundet tror att förkortad arbetsvecka är ett alternativ som skulle kunna lätta på trycket på barnmorskorna även i Stockholm.
– Det Halland gör med arbetstidsmodellen är en skärva av en lösning. Det kan se olika ut hur man löser situationen och det finns olika förutsättningar i landet. Men absolut, den modellen har intresserat oss länge, säger Eva Nordlund.
Finns ändå problem
I en rapport från Socialstyrelsen i februari uppgav bara två regioner att de inte hade en brist på barnmorskor i sina verksamheter. Det var Halland och Jämtland Härjedalen som uppskattade att de hade tillräckligt med barnmorskor.
I dag har situationen förändrats.
– Det är inte en riktigt korrekt bild idag, för vi saknar en del barnmorskor inom förlossningsvården, säger Maud Ankardal i Halland.
Även i Region Jämtland Härjedalen har en brist på barnmorskor uppstått sedan rapporten.
– Den uppgiften har förändrats, jag kan bara svara för slutenvården där jag jobbar men visst har vi en brist där, säger Lena Bäck, enhetschef område Kvinna.