LÄS MER: Man död efter kajakolycka
När sommaren 2016 var över hade ytterligare två drunkningsolyckor skett i länet. En tonårig pojke i Laholm och en äldre kvinna i Tylösand.
LÄS MER: Livlös kvinna hittades av badgäster
I år har upp emot 40 personer drunknat i Sverige, enligt preliminär statistik. All information pekar tyvärr åt att fler kommer fara illa i samband med ett sommardopp. Juli är den mest olycksdrabbade månaden sett till drunkningolyckor, i princip varje år. Än så länge har dock ingen drunkningsolycka skett i Hallands län.
Att det generellt sett sker fler olyckor i juli har föga förvånande med väder och semester att göra. Den grupp som överrepresenterad vid drunkningar är män över 60 år eller äldre. Nästan en femtedel av fallen misstänker man att offret haft någon form av problematik med alkohol eller annat missbruk.
Vill se stora satsningar på fler simhallar
Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare, Karin Brand, medförfattade nyligen en debattartikel i Aftonbladet, under rubriken ”100 nya simhallar på 10 år”.
– Det här handlar om att agera innan det är föresent, säger Karin Brand, till SVT Halland.
Oro trots positiv trend över tid
Går man drygt 25 år tillbaka avled årligen nära 400 personer genom drunkning. Under 2000-talet ligger snittet på drygt 150 vilket motsvarar en minskning på ca 60 procent, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Även om antalet drunkningar ligger på en historiskt låg nivå, så menar Karin brand att de senaste åren ger anledning till oro.
– Vi ser gamla simhallar som faller isär. Om man inte renoverar eller bygger nytt kommer det få stora konsekvenser. En simhall smäller man inte upp på en dag, säger Karin Brand.
Under 2009 till och med 2012 låg antalet drunkningar i Sverige under hundra per år. Sen dess har det ökat igen.
”Riktiga simhallar och inga äventyrsbad”
Karin Brand menar att tillgången på badanläggningar brister på flera håll i landet. Främst i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Karin Brand tror och hoppas på att beslutsfattare inser behovet av nya anläggningar. Däremot tycker hon inte det är optimalt att det i slutändan blir ett kommunalt ansvar.
– Därför kan det se så olika ut. Om exempelvis satsar på ett ”äventyrsbad” eller liknande så bidrar inte det till simkunnighet. Det behövs om vanliga funktionella simhallar. säger hon.
Livsviktiga tips i samband med bad
• Bada och simma aldrig ensam
• Simma alltid längs med stranden och inte för långt ifrån land
• Överskatta inte din egen förmåga i och vid vattnet
• Föräldrar, var uppmärksamma på era barn hela tiden
• Hoppa eller dyk inte på okänt vatten eller grunt vatten
• Ropa bara på hjälp om du är i nöd
• Vid nödläge, ropa och vifta med två armar ovanför huvudet – internationellt tecken för nödläge
• Drunkningar sker snabbt och i tysthet
• Finns livräddare på stranden, fråga dem om ytterligare information.