I Rolfstorp utanför Varberg bor Johan Carlsson, som varit ekologisk lantbrukare i över 20 år. Han tog över lantbruket efter sina föräldrar och är den fjärde generationen på gården.
– Jag vet inget annat än att odla ekologiskt. Man slipper det här med kemiska bekämpningsmedel och jag lever på djuren och naturens villkor, säger Johan Carlsson.
LÄS MER: Många bönder ställer om – ekologiskt på framfart
Efterfrågan på ekomat ökar stort. Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att under 2016 gick 280.000 ton ekomärkt spannmål till försäljning. Det är en ökning på 23 procent under de fem senaste åren.
Varit långt ifrån en dans på rosor
Under årens gång har det inte alltid varit medvind för Johan Carlsson och hans ekologiska produktion. Det är på senare år som han märkt av trycket lite extra.
– De ekologiska produkterna tar mycket större plats på hyllorna än vad de gjorde för fem till tio år sedan. Det är underbart och det värmer i hjärtat, säger han.
Efterfrågan mättas inte
Men samtidigt som efterfrågan på ekologiskt ökar i rekordfart ökar inte ekoodlingen i samma takt.
I dag är det bara fem procent av den totala spannmålskörden.
Hur ska man göra så att fler bönder väljer att odla ekologiskt?
– Det är en inställningsfråga. Men ofta är det brist på mark som gör att man är lite försiktig. Eller så har man kanske byggt stora djurstallar och behöver volymen av skörd för att mätta djuren. Men fler ekobönder behövs, säger Johan Carlsson, ekologisk lantbrukare i Rolfstorp.
Huvudsakliga skillnader som utmärker ekologiskt lantbruk:
- Man får inte använda kemiska bekämpningsmedel.
- Man får bara använda organiska gödselmedel.
- Djur ska få bete sig så naturligt som möjligt, och vara lösgående.