– Vi har en otrolig mängd kemikalier omkring oss i dag. I produkter, i våra byggnader och barnen är särskilt utsatta, säger Kristina Henriksson, projektledare på Halmstad kommun.
Vill skrota elektronik
Kristina Henriksson har varit projektledare för ”Giftfri vardag för barn och ungdomar” sedan i mars och Halmstad kommun har påbörjat en giftinventering. Det första steget i projektet är att uppmana skolor och förskolor att ta bort all lekelektronik.
– Det kan till exempel vara gamla mobiltelefoner, tangentbord och möss som man har gett till barnen att leka med. Det här innebär att de kan stoppa sakerna i munnen. Barnen använder kanske elektroniken under längre perioder, vilket gör att de blir mer exponerade av det här. Det finns också mycket farliga ämnen i elektronik, det är inte anpassat att användas av barn. Därför är det olämpligt att användas som leksak, säger hon.
Öka medvetenheten
Krisitna Henriksson hoppas att man i framtiden börjar göra mer medvetna inköp av leksaker.
– Det viktigaste är att öka medvetenheten och att titta på hur det faktiskt ser ut i vår kommun. Och att ta nästa steg; Hur vill vi jobba med det här? Vad kan vi göra? Och få ut den medvetenheten i hela organisationen, säger hon.