Foto: SVT

En årstillväxt skog fälld

Publicerad

Det är inte bara ekonomiska värden som förstörts av Gorm. För många skogägare är det känslosamt när tidgare generationers skog fälls.

Vi är uppe i skogen i Stjärnarp i Halmstad, vägarna hit har precis öppnat efter att fallna träd tagits bort. Uppe i skogen syns tydliga spår av söndagens storm med knäckta träd och ett jakttorn som helt förstörts i vinden.

3000 kubikmeter

På Jan Hamiltons mark har uppskattningsvis 3000 kubikmeter skog drabbats. Så stormen som fått namnet Gorm klingar inte bra i skogsägarens öron.

Ovädret Gorm

– Jag tänkte det där på söndagseftermiddagen att Gorm – det låter inte särskilt trevligt. Och det visade sig vara rätt. Det var värre än vad vi trodde det skulle bli, säger han.

Lämnat spår

Skogsstyrelsens inspektion tyder på att uppemot 250.000 kubikmeter halländsk skog fälldes. Det handlar främst om skog i södra delarna av Halland och speciellt kustnära fastigheter.

Men Gorm är långt uifrån den första stormen som lämnat spår i de halländska skogarna de senaste tio åren.

– Gudrun var speciell, samma med Per. I de stormarna förlorade vi 55 000 kubikmeter. Nu handlade det om uppemot 3000 kubikmeter som det verkar. Av erfarenhet brukar det blir lite mer än så.

”Det är emotionellt”

Skadorna på skogen efter stormen motsvarar ungefär en årstillväxt för Jan Hamilton. Det påverkar så klart ekonomi, men det är det finns också annat värde än pengar i skogen.

– Det som jag hugger ner och ska leva på nu det är skog som min morfar och min pappa en gång planterade. Det är delvis raserat nu, så det är emotionellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Gorm

Mer i ämnet