Två personer utför träning på regionens vulvaskola, liggande på träningsmattor med kuddar under sina huvuden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här finns inga förbjudna ämnen” – hör bland andra sexologen Matilda Ebbesson berätta om hur vulvaskolan fungerar. Foto: Alice Loth/SVT

Ett år med vulvaskola: Region Halland hjälper kvinnor att hantera underlivsdiagnoser

Publicerad

Hur ska smärta, sexliv och stress hanteras? Hos regionens vulvaskola behandlas kvinnor för sina underlivsbesvär i grupp.

– Ett smärttillstånd i underlivet pratas inte om i sociala sammanhang. Det här är ett dolt problem och man känner sig ensam, säger sexologen Matilda Ebbesson.

Kvinnorna är mellan 16-70 år och har alla gemensamt att de lider av ett smärttillstånd i underlivet. Bakgrunden är nationella riktlinjer för vård av vulvodyni som togs fram av Socialstyrelsen 2022.

– Vulvaskolan är ett resultat av detta som dessutom frigör tid till de som behöver individuella bedömningar, säger Anna Stibe Sahlman, fysioterapeut.

Positiva reaktioner

Vulvaskolan har visat sig vara såväl resurseffektivt som terapeutiskt. Efter kursen genomför deltagarna en utvärdering och reaktionerna är nästan enbart positiva, berättar Matilda Ebbesson, sexolog.

– Förutom att känna sig mindre ensam, känner de också att de har rätt att må bra. Här finns inga förbjudna ämnen, säger hon.

Sofia lider av vestibulit – får hjälp av vulvaskolan

Sofia Strand, 27, från Kungsbacka diagnostiserades med vestibulit för sex år sedan.

Här berättar hon vad vulvaskolan har betytt för henne:

En person med lockigt, blont hår iklädd en vit tröja, står framför en neutral bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Strand diagnostiserades med vestibulit 2018. Sex år senare är hon en av deltagarna i regionens vulvaskola. ”Där känner jag mig mindre ensam”, säger hon. Foto: Alice Loth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.