Eldsvåda som härjar i en byggnad med stora flammor synliga till vänster, och till höger en grupp el-sparkcyklar parkerade på en asfaltbelagd yta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skadade batterier utgör en brandrisk, enligt Joakim Jonsson, elexpert på Brandskyddsföreningen. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Linus Kamstedt Lindholm, TT

Experten: Därför kan din elsparkcykel börja brinna

Publicerad

En villa utanför Halmstad brann ner till grunden när batteriet i en elsparkcykel ska ha fattat eld. Och den här typen av bränder blir allt vanligare, enligt siffror från MSB. Här berättar elexperten från Brandskyddsföreningen om varför det händer.

Siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att bränder i elfordon och eltransportmedel har ökat de senaste åren och att 2023 utgjorde ett rekordår.

Elsparkcyklar, elcyklar, scootrar och hoverboards står för mer än hälften av bränderna.

Antalet elfordon och eltransportmedel ökar också och utgör därmed en ökad risk för bränder.

MSB: Risken låg för brand i batterier – trots en ökning

– Risken för bränder i batterier är låg, men att ha det rekommenderade brandskyddet hemma är ett bra sätt att skydda sig om olyckan skulle vara framme, säger Ulf Bergholm, handläggare på MSB, i ett pressmeddelande.

Kolla din laddare och batteri för skador

Men kolla kontinuerligt batteri och laddningsutrustning så det inte finns uppenbara skador, uppmanar elexperten Joakim Jonsson från Brandskyddsföreningen.

Se i klippet hur brandförloppet för en batteribrand kan se ut och varför en brand uppstår.

Brand i ett tak på flerfamiljshus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandingenjören förklara vad du behöver göra för att undvika brand. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.