Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Halland menar att det är troligt att rör sig om samma varg som synts till i Halland. Foto: Daniel Deak/SVT

Experten: Troligt att Hallandsvargen siktats i centrala Göteborg

Publicerad

Under måndagsmorgonen siktades en varg vid Östra sjukhuset i Göteborg. Enligt Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Halland, rör det sig antagligen om samma varg som under den senaste tiden synts till på flera håll i Halland.

För ett par dagar sedan observerades en varg i Lindome och förmodligen har den fortsatt norrut och hamnat i Göteborg. Efter att Martin Broberg tagit del av bilderna som tagits av en privatperson konstaterar han att den verkar vara vid god vigör – men på Göteborgs gator lever den farligt.

– Den ser magnifik ut men det är tyvärr stor risk att den förolyckas i trafiken, säger Martin Broberg.

Vandrande vargar är inte enbart aktiva nattetid, som stationära vargar som har revir oftast är. Den vandrande vargen blir ofta skrämd och drar sig då undan och vandrar vidare även under dygnets ljusa timmar.

Behöver man vara rädd för den här vargen?

–  Nej, ingen människa i modern tid skadats av en varg, förutom av vargar i hägn på djurparker. Det är bara om vargen blir trängd, av till exempel människor som vill filma, som den kan uppvisa ett aggressivt beteende. Men man ska ha respekt för det här stora djuret, säger Martin Broberg.

Om man kör på och skadar en varg – vad ska man göra?

– Du ska ringa 112 och begära polis och berätta vad som hänt. Märk ut platsen var vargen försvunnit in i terrängen. Polisen larmar en särskild eftersöksjägare om djuret är skadat och behöver avlivas. Den döda vargen ska sedan omhändertas och forslas till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.