Orsaken till nedläggningen är att anläggningen kräver allt för stora investeringar och att lokalerna ”ligger fel”, meddelar företagets vd Jonas Ragnhage.
– Stämningen här är självklart mycket tung just nu. Men vi ska göra allt vad vi kan för att hjälpa vår anställda, säger Jonas Ragnhage till SVT nyheter Halland och fortsätter:
– Samtidigt har vi vetat länge att den här anläggningen är för liten, för omodern och ligger geografiskt fel.
I går, torsdag, fick de anställda besked om uppsägning.
Anläggningen i Glommen föråldrad
Företaget grundades 1987 och ligger precis vid Glommens fiskehamn. Sedan 2009 ägs Falkenberg Seafood av Axfood och så sent som för ett halvår sedan fördes diskussioner med Falkenbergs kommun om en expansion.
Enligt Claes Salomonsson presschef på Axfood har man under flera år funderat på framtiden för fabriken eftersom den ligger för långt från E6an och i behov av stora investeringar om den ska drivas vidare.
– Det går ju sju lastbilar om dagen mellan motorvägen ner till Glommen och den lilla vägen är inte optimal. Fisk och skaldjur är en färskvara så snabb distribution är mycket viktig, säger Claes Salomonsson.
Axfood väljer nu att istället inleda ett samarbete med norska företaget Lerøj som har anläggningar i Göteborg, Kungshamn, Stockholm och Malmö.
– Lerøj är världen största leverantör av fisk och skaldjur. De har hela kedjan från odling till produktutveckling och många distributionskanaler. Det kommer att ge Axfood möjlighet att växa på detta område och ta fram nya produkter för våra konsumenter, säger Claes Salomonsson.
Varumärket lever vidare
Varumärket Falkenbergs Seafood kommer att leva vidare, men enbart som namn på produkter.
Anläggningen i Glommens hamn kommer att vara tömd någon gång i sommar.
30 anställda förlorar jobbet, vad gör ni för dem?
– Det är verkligen tråkigt för våra anställda och vi försöker hjälpa dem på alla sätt. Vi har inlett dialog med Falkenbergs kommun och vi har ju Axfoodanläggningar i kommunen till exempel Willysbutiker där det kan finnas möjlighet att få jobb. Det finns möjligheter, säger Claes Salomonsson.