– Vi är positiva till att det sätts ramar för vad ett skyddat boende ska tillhandahålla, säger Donjeta Mlinaku, verksamhetschef på Falkenbergs kvinnojour.
Förändringen innebär att ett skyddat boende nu ska bedrivas i enlighet med socialtjänstlagen och behöver tillstånd av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Därför har de ambition att fortsätta
Den huvudsakliga anledningen till att Falkenbergs kvinnojour har ambition att fortsätta, samtidigt som Halmstads och Varbergs kvinnojourer avvecklar sina boenden, handlar främst om vilka ekonomiska och personalmässiga resurser respektive jour har.
Senare under fredagen meddelade Linda Dyhre Holm, verksamhetsansvarig för Kungsbacka kvinnojour, att även de stänger sitt skyddade boende. Något som Norra Halland var först med att rapportera. Beslutet motiverades bland annat av de nya kraven.
– Men även att vi den senaste tiden har haft få placeringar, säger Linda Dyhre Holm.
I klippet berättar Donjeta Mlinaku om varför Falkenbergs kvinnojour vill fortsätta driva skyddat boende
NY LAGSTIFTNINGEN FÖR SKYDDANDE BOENDEN
• Att tillståndsplikt för att driva skyddat boende ska utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommuner och regioner som bedriver skyddat boende ska även anmäla detta till IVO.
• När ett barn följer med till ett skyddat boende ska det göras en individuell bedömning av barnets behov av stöd- och hjälpinsatser.
• Det skyddade boendet ska hålla en god kvalité på verksamheten.
• Att skyddat boende ska ingå som en placeringsform i socialtjänstlagen.
• Den som redan bedriver verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd hos IVO senast den 1 augusti 2024 för att få fortsätta bedriva verksamheten i väntan på beslut från IVO.
• Kommuner och regioner som i egen regi bedriver skyddande boenden ska anmäla detta till myndigheten.
Källa: Socialstyrelsen