• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ulrika Kranshammar och hennes får i Varberg. Foto: Privat

Fårägaren Ulrika: ”Situationen är akut så beslutet är fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Fårägaren Ulrika Kranshammar är en av många djurägare som drabbats av torkan. Hon har vädjat om hjälp från Varbergs kommun och glädjs nu åt beskedet om att hon får tillgång till en liten yta där hon får slå gräs.

– Jag skulle beskriva situationen som akut, säger Ulrika Kranhsmmar.

Tillsammans med sin man har hon en liten gård mellan Källsjö och Karl Gustav i Varbergs kommun. Paret har 55 får plus höns, kalkoner, gäss och ankor. Den ihärdiga torkan slår hårt, trots att paret bara driver gården som hobbyverksamhet.

Torkan har orsakat skada

– Våra får har inget bete kvar. Det har torkat bort. Det finns inte heller så mycket mat till gässen. Tack vare snälla grannar har vi fått tillgång till ett litet skogsområde där fåren kan äta. Till gässen har vi fått köpa extra säd, säger Ulrika.

Det är en temporär lösning. Och torkan har redan ställt till med stor skada.

– Med tanke på den sly fåren äter i skogen kommer de att få mindre lamm. Det innebär mindre kött, fortsätter Ulrika.

”Skyndade mig att ringa”

Under fredagen kom beskedet att Varbergs kommun låter lantbrukare och andra behövande djurägare slå gräs från de kommunala grönytorna – något som Ulrika vädjat om de senaste två veckorna.

– Beslutet är fantastiskt. Jag skyndade mig att ringa för att få tag i ett område. Vi har varit oroliga för att behöva slakta djur, säger Ulrika.

Hon har nu fått tillgång till en gräsplätt i stadsdelen Breared. Efter helgen kommer hon att åka dit för att klippa gräs och ta med hem till djuren.

– Det kommer inte lösa hela problemet, men alla bäckar små. Vi kommer dock behöva göra mer, exempelvis ska vi börja samla in grenar med löv som vi sen ska torka. Det får bli årets vinterfoder, säger Ulrika.

Ovanlig situation

Hon har drivit sin fårverksamhet i tio års tid men haft djur i hela livet. Aldrig tidigare har hon varit med om en sådan extrem torka.

– Det är inte många som har. Man har fått höra av äldre att senast det var så här illa var under andra världskriget, förklarar Ulrika.

Trots att hon nu blivit lovad en grönyta av kommunen fortsätter hon skanna av sociala medier i jakt på fler möjligheter att hitta mat till sina djur.

Orolig för framtiden

– Vissa pratar om att importera foder från andra länder såsom Tjeckien, England och Holland. Men det är osäkert för man vet inte vad för ogräs som då följer med, säger Ulrika.

Hon tillägger att hon nu oroar sig för vilka konsekvenser torkan får för matsituationen i Sverige de kommande åren. Torkan kan leda till att många bönder tvingas slakta ut sina djurbesättningar.

– Och det tar lång tid att bygga upp igen, säger Ulrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.