Kärrabobäcken är bara en av vattendragen i Halland som torrlagts i sommar. Här har ett par generationer fisk dött, konstaterar Hans Schibli på Länsstyrelsen i Halland.

Torkan slår ut fiskens barnkammare

Uppdaterad
Publicerad

På gränsen till naturkatastrof, säger Hans Schibli när han vandrar runt i Kärrabobäckens torrlagda fåra. Detta är bara en i mängden av vattendrag där fisk dör av torkan.

– Att vattendrag, även de lite större, är så här starkt påverkade har jag aldrig tidigare upplevt under de 30 år jag jobbat med vattenövervakning, säger Hans Schibli.

Han är vatteninspektör på Länsstyrelsen i Halland går med tunga suckar runt i den snustorra bäcken utanför Halmstad.

Och så här ser det ut i flera små och medelstora vattendrag i Halland just nu, konstaterar han efter en inventering runt om i länet

Albäcken, Varbergs kommun. Foto: Hans Schibli/Länsstyrelsen Halland

den här veckan.

Högvadsån, Falkenbergs kommun. Foto: Hans Schibli/Länsstyrelsen Halland
Börjeån, Halmstad kommun. Foto: Hans Schibli/Länsstyrelsen Halland

Fiskens barnkammare

Kärrabobäcken är ett biflöde till Sennanån som i sin tur är biflöde till Nissan som rinner ut i havet. Den steniga bottnen är vanligtvis en fin barnkammare för bland annat lax och havsöring.

Nu har ett par, tre generationers fisk troligen dött ut i flera vattendrag längs Västkusten – och fisklivet i åar och i havet kommer påverkas i flera år framöver, bedömer han.

Var försiktig med bevattning

Även i något större vattendrag är läget kritiskt även om det fortfarande rinner fram lite vatten. I flera vattendrag är flödena de lägst sedan mätningarna startade på 1950-talet.

– Vi kan bara hoppas på regn och sedan får man önska att folk är försiktiga med bevattning nu och inte tar ur vattendragen till att vattna i trädgårdarna. Det handlar om målfoto nu i flera åar om vi ska klara den fisken som finns kvar innan regnen kommer, säger Hans Schibli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet