– Just nu är det väldigt svårt att träffa barn och ungdomar utanför den dagliga verksamheten på kulturskolan. Nu kommer vi att ha tid att träffa dem under en längre period. Kanske att de två, tre gånger får testa på ett instrument, istället för att vi bara kommer och kör en halvtimmesföreställning på deras skola, säger Jon Brooks, enhetschef på Kulturskolan i Laholm.
Kommunen brukar göra en mindre musikturné varje år under våren där man under en vecka åker runt till olika skolor och visar upp instrument. Men den knappa tiden gör det svårt att nå fram till alla 3.500 barn.
Vissa instrument glöms bort
I dag går det 170 elever på Kulturskolan. De populäraste instrumenten är gitarr och piano, men även trumpet och fiol. De större orkesterinstrument däremot, som till exempel tuba, kontrabas och cello, är det knappt någon som spelar. Och detta oroar skolans enhetschef.
– Det är en jättestor diskussion i nyheterna just nu i frågan, var kommer nästa generation orkester ifrån? Vi behöver satsa på de barn och ungdomar som spelar de traditionella orkesterinstrumenten. Annars kanske vi inte har orkestrar kvar i Sverige om 20 år, säger Jon Brooks.
Även pengar till mer teater
Förutom musikprojektet ska en del av de 700.000 kronorna gå till ett teaterprojekt. Detta för att locka fler barn och ungdomar till att prova på teater.
Teaterprojektet kommer dock inte åka ut till skolor i kommunen som musikprojektet planerar att göra, utan verksamheten ska istället finnas samlad på Campus Laholm i centrum där det finns en ny så kallad blackbox, ett svart rum som är inrett just för teater med ljus och scenografi.
Viktigt att sprida kulturen
När många unga i dag sitter upptagna framför mobiltelefoner och datorskärmar, tror Jon Brooks det är viktigt att få dem att upptäcka kulturen.
– Just hur roligt det är att spela musik och spela teater, att ha någonting som man kan göra på scen. Istället för att kanske sitta bakom en datorskärm och sitta ensam. Det tycker jag är väldigt viktigt, säger han.