Jenny och Kristian Fogelberg valde att åka 40 minuter längre bort än vad de hade behövt för att komma till en förlossningsklinik där de upplevde att de kunde känna sig helt trygga. Foto: SVT

Fler göteborgare vill föda i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Var femte mamma som föder barn i Varberg kommer ifrån ett annat län. Främst är det göteborgare som åker över gränsen när det är dags.

Den 17 augusti i år föddes Alexander Fogelberg på Varbergs sjukhus.

När värkarbetet satte igång för mamma Jenny Fogelberg hemma i lägenheten i Göteborg, var siktet redan inställt.

Barnmorskebristen

En taxi beställdes och hon och maken Kristian begav sig de sju milen söderut längs E6. En bilresa på dryga 50 minuter. Att åka till förlossningen i Mölndal från lägenheten i Guldheden hade tagit dem fem till tio minuter, men valet föll ändå på Varberg.

– Vi har blivit påverkade av familj och vänner som berättade mycket gott om Varberg vi hörde egentligen inget negativt. Om Östra och Mölndal var det mer splittrat, en del tyckte det var bra och andra inte, berättar Jenny Fogelberg.

Rekordmånga förlossningar

Förlossningen i Varberg har skaffat ett rykte om sig att erbjuda god förlossningsvård i renoverade och anpassade lokaler. 2014 är redan nu ett rekordår för kliniken, sett till antalet förlossningar. Fram tills den 25 november i år hade personalen tagit hand om 1982 stycken förlossningar, och innan detta år är slut landar siffran troligen över 2000. Detta kan jämföras med i fjol då man antalet förlossningar under hela året var 1984 stycken. En bidragande orsak till det ökade trycket förklaras av att allt fler icke-hallänningar aktiv väljer bort sjukhusen i sitt eget län och åker till Varberg för att föda.

– De allra flesta mammor från andra län kommer från Västra Götaland och främst är de från Göteborg. Vi har till och med haft patienter som åker från Steungsund och Orust, berättar förlossningsläkaren Anders Tejler.

Larmen från barnmorskor skrämmer

Ökningen av utomlänspatienter har varit tydlig de senaste åren. Hittills i år har 22 procent av de gravida som förlösts i Varberg kommit från ett annat län än Halland.

I grannlänet Västra Götaland har barnmorskorna på Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus, som båda tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset, flera gånger larmat om en allt för tuff arbetssituation. För paret Fogelberg påverkade det valet av förlossningsklinik.

– Vi skulle ju föda i augusti och hade hört att det var ont om personal på Mölndal under sommaren, men att man i Varberg planerade att ta in mer personal under sommaren och då kändes det lugnare och tryggare att åka dit, säger Jenny Fogelberg.

– Vi fick ett väldigt gott intryck av förlossningen i Varberg när vi var där på studiebesök, fyller pappa Kristian Fogelberg i.

– Har man möjlighet att välja så tar man ju det som man tror är bäst, säger Jenny Fogelberg, till SVT Hallandsnytt.

Andel födande i Varberg som kommer från andra län

2009: 14 procent

2010: 14,2 procent

2011: 11,9 procent

2012: 13,6 procent

2013: 17,8 procent

2014 till och med oktober månad: 22,1 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorskebristen

Mer i ämnet