Med målet att utrota livmoderhalscancer startades i våras en nationell studie i samarbete mellan Karolinska institutet och samtliga 21 regioner. Kvinnor födda mellan 1994 och 1999 erbjuds gratis HPV-vaccin i samband med cellprovtagning.
För att utrota cancerformen krävs en befolkningsimmunitet mot HPV-viruset.
– För att lyckas behöver 200 000 kvinnor i studiens målgrupp vaccinera sig. Just nu har vi nått upp till ungefär hälften, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare på Karolinska institutet.
Svårt att nå målgruppen
Alla regioner får själva bestämma hur de informerar om erbjudandet och det är inte alla som skickar ut kallelser.
– Det gick segt ett tag i flera regioner men just nu rullar det på bra. I synnerhet i de regioner som skickar ut kallelser med tid och plats, säger Joakim Dillner.
Deltagandet har ökat – satsat på sociala medier
Mellan september och december har antalet halländska kvinnor som valt att delta i studien ökat med mer än tio procent.
– Vi har gjort några riktade informationsfilmer på sociala medier med information om HPV-virus, vaccin och självprovtagning. Och vi hoppas att det har bidragit till ett ökat deltagande, säger Camilla Malm, samordningsbarnmorska på Kvinnohälsovården Halland.
Vad är hpv-virus?
Humant papillomvirus (HPV) är en väldigt smittsam sexuellt överförbar infektion och de flesta människor infekteras med en eller flera olika typer av viruset någon gång i livet.
HPV-infektionen är symtomfri och läker oftast ut av sig själv, men den kan också bli kronisk och vissa HPV-typer kan efter många år ge upphov till olika typer av cancer, som livmoderhalscancer.
HPV kan också orsaka vanliga hudvårtor och könsvårtor som också kallas kondylom.
2012 började flickor i femte klass vaccineras mot HPV-virus och 2020 började man även vaccinera pojkar i samma åldersgrupp.
Källa: Folkhälsomyndigheten