Foto: SVT

Döda sälar ruttnar på badstränder

Uppdaterad
Publicerad

I Falkenbergs kommun har det spolats upp ovanligt många döda sälar och flera blir liggande och ruttnar på stranden i väntan på provtagning.

Dessa varma sommardagar har många dragit sig till stränderna på västkusten. Men i Falkenberg har några satt sommarkänslan i halsen. Runt 15-20 döda sälar har spolats i land på stränderna i kommunen. Något som många har reagerat på.

– Jag håller med dem. Det är inte särskilt trevligt för badgäster att det ligger sälar på stranden. Det luktar och ser inte alls trevligt ut, säger Patrik Haag vid parkförvaltningen i Falkenberg.

De flesta är borttagna men flera ligger kvar och steks i solen,

– Man vill forska på dem och på vissa ställen vet vi inte riktigt om vi får ta dem för att det är naturreservat, säger Patrik Haag.

Ovanligt många

Det är vanligt att sälungar sköljs upp vid den här tiden på året då de kan bli bortstötta av sina föräldrar. Men i år är det ovanligt många döda sälar och ovanligt många fullvuxna.  

– Vi har kontaktat Region Väst och de ska förmodligen ner hit och ta prover. Sen får vi se om det är sjukdom eller vanliga, naturlig död, säger Patrik Haag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.