• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Ett cateringföretag har fått uppdraget att leverera maten med sin foodtruck; en gammal amerikansk budbil från 1941. Foto: SVT

Foodtruck levererar skollunch

Uppdaterad
Publicerad

Furulundsskolans högstadieelever i Halmstad kommer att få sin skollunch från en foodtruck ute på skolgården i höst. Orsaken är brist på lokaler och särskilt på matsal.

Totalt 550 grundskoleelever saknar klassrum i Halmstad. Furulundsskolan är ett exempel där man trodde att paviljonger skulle lösa problemet.

Men i våras kom beskedet att paviljongerna inte skulle levereras till skolan. Då fick man hitta en alternativ lösning.

– Den bästa lokalen var i Örjansskolans annex som ligger ett par kilometer bort, säger Dick Hero som är en av två rektorer på Furulundsskolan.

Ingen skollunch

Problemet var bara att ordna skollunch. Totalt 130 barn behövde varje dag en speciallösning.

– Vi har löst maten med en extern leverantör till de elever som kommer att ha sin undervisning på Örjansskolan, säger Dick Hero.

Ett cateringföretag har fått uppdraget att leverera maten med sin foodtruck; en gammal amerikansk budbil från 1941.

– Det blir streetfood. Vi börjar med chickenfajitas och så blir det lite högrevsburgare, säger Daniel Pettersson, köksmästare på cateringföretaget.

Äta ute

Eleverna hänvisas till skolgården som matplats. Det kommer ställas fram några ståbord och förhoppningsvis kommer vädret vara bra.

– Är det fint väder äter man ute, annars går man in och äter, säger Dick Hero, rektor på Furulundsskolan.

Den generella platsbristen på Halmstads grundskolor förväntas inte försvinna under höstterminen så frågan är om foodtrucken kommer bestå genom vintern.

– Nej, planen är inte att ha vår verksamhet där till vintern, säger Dick Hero.

Men det finns en risk för det?

– Det kanske det finns, men vi får titta på det då, säger Dick Hero.

Platsbrist på flera skolor

Även på Valhallaskolan, Nyhemsskolan och Andersbergsskolan i Halmstad kommun byggs det paviljonger eller andra tillfälliga lokaler för att ordna lokaler åt eleverna.

I Laholms kommun finns samma problem, där hyr man in paviljonger till Parkskolan och Skottorpsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.