Ny matlösning för Furulundsskolans högstadieelever. Foto: SVT

Foodtrucken – en matsuccé

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett par veckor in med den något ovanliga serveringen har Halmstads kommun nu fått positiva reaktioner från eleverna.

Redan för ett par veckor sedan hälsade SVT Nyheter Halland på i foodtrucken som ska serva högstadieeleverna på Furulundsskolan under hösten. Nu är serveringen inne på sin andra vecka och varje dag serveras mellan 120 och 130 portioner. Förra veckan var det amerikansk streetfood på menyn och den här veckan är det svensk husman som gäller.

Och det verkar som att maten har fallit eleverna i smaken.

I en enkät där 43 elever tillfrågats ger majoriteten av eleverna maten från foodtrucken höga betyg. En elev skriver exempelvis: ”Lyxig mat som på restaurang”.

– Eleverna är positiva till maten, säger Rickard Asplund som jobbar som strateg inom Halmstads kommuns måltidsservice, som samtidigt slår fast att man klarat av att möta olika behov.

– Foodtrucken har klarat av att möta allergier och kostönskemål.

Kritik för långa köer

Det har också kommit negativa reaktioner men de handlar inte om maten.

– Det eleverna anmärkt på är att det bara finns en person som delar ut maten och det skapar långa köer, säger Rickard Asplund.

”Upplever lunchen som stressig”

Men det kanske största problemet handlar om var foodtrucken står. Den bästa placeringen har nämligen bedömts vara vid Örjansskolans annex som ligger ett par kilometer bort.

Flera elever beskriver också att de upplever lunchen som stressig.

– Det största problemet är att eleverna upplever lunchen som stressig då de även måste transportera sig från den ena skolan till den andra under lunchen. Detta har vi fört vidare till Barn o ungdomsförvaltningen och de ska titta på detta, säger Richard Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.