Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Bengtsson från Ätran Nedres Fiskevårdsförening och hör varför han tycker fiskräknaren i Herting är värd att satsa på. Foto: Peter Osterberger/SVT

För dyrt att räkna lax – kritik från sportfiskare mot att Falkenbergs kommun lägger ner fiskkamera

Uppdaterad
Publicerad

Den drar fler webbesökare än vad det finns invånare i hela kommunen. Tiotusentals fiskar har räknats genom åren. Men nu kan det vara slut med fiskkameran i Hertingforsen när Falkenbergs kommun vill dra sig ur. En felprioritering, tycker sportfiskare i Ätran.

Sedan fiskräknaren med kamera kom på plats för snart tio år sen har närmare 40 000 laxar och öringar, som passerat förbi Hertingforsen i Falkenbergs kommun, fångats på video. I år har sidan där videoklippen på fisken visas haft runt 70 000 besökare.

Men nu är framtiden oviss för den populära kameran, som hjälpt till att hålla koll på fiskbeståndet i Ätran. De 150 000 kronor om året som det kostar att driva den vill Falkenberg kommun lägga på annat.

Johan Bengtsson, styrelseledamot i Nedre Ätrans fiskevårdsförening, vill att kameran fortsätter vara i drift, trots kostnaden.

– Det är många som är intresserade av att vi har biologisk mångfald och att vi har koll på rödlistade arter, säger han.

I klippet får du följa med till Herting i Falkenbergs kommun där kameran är belägen och höra mer om betydelsen för den.

Så här svarar Falkenbergs kommundirektör Lars Fröding på kritiken:

Bild från kameran under vattnet på en fisk delad bild med kommundirektören Lars Fröding som kollar ner i vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Ätran och hör kommundirektören om varför Falkenbergs kommun inte längre vil driva fiskräknaren i Herting. Foto: Peter Osterberger/SVT & fiskdata.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.