Föräldrar i Falkenberg döms till fängelse för barnäktenskapsbrott

Publicerad

Fängelse i ett år och sammanlagt 60 000 kronor i skadestånd blev straffet för ett föräldrapar i Falkenberg som döms för att ha tillåtit sin 14-åriga dotter att ingå äktenskapsliknande förbindelse.

Giftemålet ska ha ägt rum i Rumänien i början av 2022. Ena föräldern nekar till barnäktenskappsbrott. Den andra erkände brottet vid huvudförhandlingen i Varbergs tingsrätt.

Skolan gjorde orosanmälan

Misstankarna om brottet kom efter att skolan gjort en orosanmälan om att den 14-åriga flickan skulle ha gift sig i Rumänien med en 18-åring man.

I bevisningen finns bland annat förhör med dottern, inlägg på Facebook och filmer från festligheterna och framförda lyckönskningar till äktenskapet.

Den ena föräldern yrkade på att åtalet skulle ogillas eftersom hen menar att svensk domstol saknar behörighet att pröva fallet. Men enligt rätten finns behörigheten eftersom brottet begåtts av någon som hade sin hemvist i Sverige vid gärningstillfället, även om brottet skett utomlands.

Maxstraffet för barnäktenskapsbrott är fängelse i fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.