Människor lämnas i sticket, menar Anki Sandberg, ordförande för Riksförbundet Attention. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar utan bidrag – Försäkringskassans väntetider skapar ”glapp”

Uppdaterad
Publicerad

Långa väntetider hos Försäkringskassan gör att runt tio tusen föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar nu står helt utan vårdbidrag. Förra året gjordes reglerna om och föräldrarna har nu drabbats av ett bidragsglapp, visar statistik som SVT Nyheter har begärt ut.

Föräldrar som vårdar barn som har funktionsnedsättningar eller långvariga sjukdomar kan få bidrag från Försäkringskassan. Men den 1 januari 2019 genomfördes en reform där vårdbidraget ersattes av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning – nu måste föräldrarna söka om sina bidrag på nytt.

Drygt 37 000 föräldrar står nu i kö för det nya omvårdnadsbidraget. En del av dem har fortfarande utbetalningar från det gamla vårdbidraget eftersom deras bidragsperiod inte är slut än, och andra söker bidragen för första gången.

Har hamnat i ett ”glapp”

Men det finns en stor grupp föräldrar som hade vårdbidrag innan reformen men som nu har hamnat i ett glapp i väntan på att deras nya ansökningar ska behandlas. Det handlar om totalt 10 120 föräldrar, som nu inte får något av bidragen, visar siffror som Försäkringskassan tagit fram på uppdrag av SVT.

Många har också väntat länge. I samtliga län finns föräldrar som har väntat i över ett år.

– Jag tycker att det är något av en skandal, säger Anki Sandberg, ordförande för Riksförbundet Attention, en organisation för personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras anhöriga, och där många medlemmar har vårdbidrag.

Kritisk till reformen

Just nu bereds ett lagförslag om att tillfälligt förlänga utbetalningarna av det gamla vårdbidraget för att undvika glapp mellan utbetalningarna. Anki Sandberg välkomnar förslaget men menar att det inte löser hela problematiken.

– Det hjälper ju inte den som för första gången söker om ett omvårdnadsbidrag, säger hon.

Se SVT:s reporter Elin Schwartz förklara statistiken och hör Anki Sandberg berätta om varför hon menar att föräldrarna lämnas i sticket, i klippet ovan.

Foto: SVT

Så många föräldrar drabbas av bidragsglappet

  • 10 120 föräldrar har tidigare haft vårdbidrag, men står nu utan i väntan på besked om de nya bidragen.
  • 73 procent av dem har väntat i över 90 dagar,
  • 40 procent har väntat i över 180 dagar.
  • I samtliga län finns föräldrar som har väntat i ett år eller mer.
  • Högst andel som väntat i över 180 dagar återfinns i Värmlands län, 46,5 procent.
  • Längst i landet har en förälder i Örebro län väntat – i 460 dagar.
  • Handläggningstiden för ärenden om omvårdnadsbidrag ligger på drygt åtta månader i snitt, och för merkostnadsersättning på drygt 9 månader.
  • När man väl beviljas den nya ersättningen får man pengarna för tiden man köat retroaktivt, men justitieombudsmannen, JO, har påpekat att det ändå kan innebära stora problem för föräldrarna att vara utan pengar i väntan på besked.

Detta är omvårdnadsbidraget

  • Den 1 januari 2019 genomfördes en reform där vårdbidraget ersattes av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning.
  • Omvårdnadsbidrag är ett bidrag som föräldrar kan få för omvårdnad och tillsyn som barnet behöver utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder.
  • Som omvårdnad och tillsyn räknas till exempel särskild träning och praktisk hjälp i vardagen, till exempel vid måltider.
  • Även personer som kan likställas med föräldrar kan få bidraget.
  • Bidraget ges i fyra nivåer och ligger mellan cirka 2 400 kronor och 9 800 kronor i månaden före skatt.
  • Bidraget gäller barn som är under 19 år.
  • Till skillnad från det tidigare vårdbidraget delas bidraget upp i två där merkostnader ansöks separat. Nytt är också bland annat att två föräldrar kan få bidrag för samma barn

Så tog vi fram statistiken

  • Försäkringskassan har tagit fram statistik som innefattar individer som har ansökt om omvårdnadsbidrag eller merkostnadsersättning, vars ärende inte har avslutats, samt som fick minst en utbetalning av vårdbidrag under 2019 eller 2020. Statistiken omfattar inte de personer som fick utbetalning i mars då det i dessa fall inte är möjligt för Försäkringskassan att se om deras ärenden avslutats eller om de har fått fortsatt betalning i mars eller april.  
  • Siffran på 10 120 föräldrar visar en ögonblicksbild över antalet den 6 april 2020. 
  • Siffran 37 413 är en ögonblickbild från den 21 april 2020. I den siffran ingår inte de som ansöker om merkostnadsersättning. 

Källa: Försäkringskassan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.