Tredelad bild. Vänster: personer med mobiler. Mitten: en person använder mobil i säng. Höger: person med mobil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att scrolla för mycket kan få konsekvenser för hälsan – hör forskaren Lisa Thorell berätta mer i klippet. Foto: TT

Forskaren om scroll-beroendet – ny diagnos kan införas

Publicerad

Många vill ha hjälp ur sitt beroende av att scrolla sociala medier, berättar Lisa Thorell som forskat på ämnet. Nu diskuteras det om diagnosen, ”Social media disorder” ska införas. Då kan vården tvingas erbjuda mer hjälp.

– Det tar över livet, säger Lisa Thorell som är professor i utvecklingspsykologi vid Karolinska Institutet.

Inga mottagningar

SVT har varit i kontakt med samtliga regioner i Sverige. Ingen har någon särskild mottagning för mobilberoende. Trots det är många, främst kvinnor, öppna med att de behöver hjälp, berättar Lisa Thorell som forskat på digitala mediers påverkan.

Enligt Lisa Thorell kan mobilberoende få flera allvarliga konsekvenser. Hör i klippet varför hon anser att vården bör lägga mer fokus på frågan.

Diagnos kan bli verklighet

I flera forskningsartiklar internationellt har det diskuterats om en diagnos för scroll-beroende borde införas. Lisa Thorell tycker att det är överraskande att en diagnos inte redan finns.

Sverige kan dock inte införa egna diagnoser, utan måste följa ett internationellt klassificeringssystem. En exakt tidsplan för en ny diagnos finns inte i nuläget.

Tävling: vem kan minska sin skärmtid mest?

Milica, 26, kunde inte sluta scrolla – så tog hon sig ur mobilberoendet

Person i beige kappa läser en bok medan de sitter på en bänk i naturlandskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Upp mot nio timmar framför mobilen varje dag blev det. Nu är det snarare två timmar. Hör hur Milica Avramovic kom ur sitt mobilberoende. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.