Foto: SVT

Får du fota ditt barns luciatåg?

Uppdaterad
Publicerad

Lucior, tomtar och stjärngossar tågar just nu på skolor och förskolor runt om i Halland. Men vad gäller egentligen, är det okej att fotografera?

I de halländska kommunerna är det generellt skolledare, chefer och de enskilda skolorna som bestämmer huruvida det ska vara fotoförbud eller inte. Kommunerna har alltså inte något centralt förbud kring fotografering.

Skolan ingen allmän plats

På Halmstad kommun säger de att det är upp till varje föräldragrupp att bestämma.

– Vårt råd är att föräldrar och lärare diskuterar fram en lösning som passar just den gruppen. Det kan ju finnas grupper där alla tycker det är okej. Det kan också finnas grupper där något barn har skyddat identitet, säger Maria Wikland, kommunikatör på Halmstad kommun.

Har ni någon rekomendation?

– Vi rekomenderar föräldrar att tänka på att förskolor och skolor inte är en allmän plats. Man måste be om tillstånd för att fota, filma eller spela in ljud, säger hon.

Sociala medier

Christina Frising är förskolechef på tre förskolor i Laholm. Hon betonar skillnaden på att fotografera och dela.

– På till exempel sommaravslutningar eller konserter har vi undanbett föräldrar att lägga upp bilder på sociala medier. Alla vill ju ha ett foto av sitt barn i luciatåget och det kan väl vara okej så länge man inte sprider det, säger hon.

Personuppgiftslagen är skriven på samma sätt. Det är först när ett fotografi delas som personuppgiftslagen måste följas.

”Var försiktig”

Datainspektionen menar att en ska vara försiktig med att lägga upp bilder på barn på Facebook eller på andra sidor på internet.

Den som publicerar fotografier på internet måste se till att bilderna inte har ett kränkande innehåll och att personer som är utsatta för hot och därför lever med skyddade personuppgifter inte finns med.

Rådet är alltså att fråga vad som gäller på just förskola eller skola. Om det är okej så var försiktig med delandet i sociala medier och glöm för all del inte lyssna på sången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.