Till vänster en bild på ångan som ska ge el till Varberg. Till höger, Macus Åsgärde i Varseljacke och skyddshjälm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer om hur elen och värmen blir till på Södra Cell berättar platschef Marcus Åsgärde om i klippet ovan. Foto: SVT

Från energislukare till el- och värmeleverantör – Södra cell Värö går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Varberg värms i dagsläget upp med fjärrvärme från pappersmassatillverkningen på Södra Cell i Värö. Men bruket skulle kunna värma ännu fler bostäder – om fjärrvärmenätet varit mer utbyggt.

Bruket i Värö startade sina maskiner 1972 och har sedan dess expanderat till att bli en av världens största pappersmassatillverkare. På Södra cell tillverkas pappersmassa som i sin tur blir till bland annat hygienartiklar som toalettpapper och hushållspapper. Den tillverkningen sker i Tyskland som får massan i torrt format för vidare bearbetning.

Flera års arbete bakom omställningen

Arbetet med att bli självförsörjande på el har pågått under 20 år. Fjärrvärmen som blir till när de bränner restprodukter av sin tillverkning motsvarar fjärrvärme till mellan sju och åtta tusen bostäder i Varbergs kommun. Kapaciteten av den fjärrvärme som i nuläget finns räcker däremot till ytterligare bostäder.

– Man behöver räkna mer detaljerat på det men det rör sig om ett antal tusen villor, säger Marcus Åsgärde, platschef på Södra Cell i Värö.

Hör mer om Södra Cells omställning till att bli mer hållbara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.