Rent biologiskt är förutsättningarna för varg att etablera sig i södra Sverige goda. Men det som gör en etablering svår är att vargen inte får åsamka för mycket skada.
– Vi har mycket tamdjur och det tenderar att ganska snabbt bli angrepp mot dem. Och då kan det införas skyddsjakt. Spridningen av vargen är långsam, och vi kan införa skyddsjakt ganska snabbt, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.
Vargtik siktad
Nu har det rapporterats att en vargtik siktats i Jönköpings län, där det dessutom setts en varghane. Något som hör till ovanligheten är att en vargtik lämnar det närområde den fötts på. Och den här tiken kommer sannolikt från mellansverige.
– Och det är en av anledningarna till att vi haft en sådan svag spridning av varg i landet. Spridningen har gått långtsamt och det har att göra med hondjuren och hur de förflyttar sig.
”Inte haft i modern tid”
Så fort en tik slår sig ned i ett område har hanvargarna en fenomenal förmåga att hitta tiken, menar Broberg. Och då kan ett nytt revir etableras. Om honan accepterar hanen så bildar de ett par, och då finns det möjlighet för att det resulterar i en vargkull i södra Sverige nästa vår.
– Det har vi inte haft i modern tid. I Västra Götaland har det varit vargetablering, men söder om har det inte varit någonting. I dag finns vargens sydligaste utspridningsområde i Östergötland.
Vargen kan vara utomläns
Tidigare har SVT rapporterat om vargen som setts på flera ställen runt om i Halland. Just nu verkar den vargen dock befinna sig utomläns. Det är dock oklart ifall det är den varg som siktats i Gnosjö och i Gislaveds kommun, och som stått för ett stort antal attacker mot boskap.
Så sent som i onsdags rapporterade SVT Nyheter Jönköping om en vargattack som skett för några dagar sedan i Sävsjö, där fyra lamm ska ha dödats.