Hälften av all honung som konsumeras i Sverige är importerad. Det handlar om cirka 3000 ton per år. Runt 20 procent, eller 600 ton av mängden honung som importeras misstänks för utblandning med andra sockerarter. Detta enligt en europeisk forskningsrapport från 2015.
– Det här är nya metoder man har tillämpat och de visar att förmodligen förekommer det mer fusk än vad man tidigare vetat om, säger Pontus Elvingsson, Statsinspektör på Livsmedelsverket.
Det finns ett undantag när det gäller ursprungsmärkning. Om honungen är blandad från flera olika länder kan det endast stå från EU eller utanför EU. Det är en vanlig märkning i butiken.
– Vi ser det inte som ett jättestort problem. Huvudregeln är att man måste ange ursprungsland för honung. Det finns ett undantag om man blandar honung från olika länder. Det vore opraktisk om man blandade tio olika länders honung och så måste man skriva det på etiketten. Det blir en väldigt lång lista av länder, säger Elvingsson.
”Har möjlighet att välja”
Men Sveriges biodlares riksförbund, som har 12.000 medlemmar, vill att konsumentupplysningen blir bättre för de som vill kunna göra ett aktivt val i butiken. Särskilt med tanke på fuskhonung.
– Det finns ingen livsmedelsprodukt som misstänks har så stor förfalskning som honung, säger Jonny Ulvtorp, ordförande för Biodlingsföretagarna.
Livsmedelsverket menar däremot att det finns tillräckligt med märkt honung att välja mellan.
– Jag tror de konsumenter som är intresserade av svensk honung har möjlighet att välja det. Problemet inom EU är att vi inte producerar tillräckligt utifrån efterfrågan, säger Pontus Elvingsson
Fokus på fusket
Riktig honung samlas in av bin och innehåller pollen. Jämfört med socker har honung fler hälsoeffekter och dessutom hjälper bina naturens befruktning i området runt en kupa. Livsmedelsverket tror problemet man bör fokusera på i framtiden handlar om honungens äkthet, snarare än ursprungsmärkningen.
– Ursprungsmärkningen är ganska låst idag. Att man förvanskar honung måste vi ta på allvar i framtiden annars kommer vi ha en ogynnsam konkurrens eftersom det är väldigt billigt att tillsätta socker. Analysen är dyra men detta måste länder satsa på, säger Pontus Elvingsson.