En häktas efter pistolhot på gymnasieskola i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

En person har häktats efter att ha hotat en elev på Peder skrivares skola i Varberg med ett pistolliknande föremål.

Initialt greps fyra personer i anslutning till gymnasieskolan och misstänktes för grovt olaga hot. Tre av dem som suttit anhållna är elever på skolan, men de släpptes under tisdagskvällen. Misstankarna kvarstår.

Den fjärde personen är inte elev och har sedan tidigare fått ett vistelseförbud som innefattar skolans område. Därmed är personen förutom olaga hot, även misstänkt för överträdelse av vistelseförbudet.

Personen som nu är häktad pekas av polis ut som en av två ledarfigurer i en kriminell gruppering.

– Det är ungdomar som förmått yngre personer att begå brott. Jag vill gärna nyansera vad menar vi med en kriminell gruppering. Det är när fler än två begår brott gemensamt eller var för sig med regelbundenhet, det är stor skillnad mellan en kriminell gruppering och ett organiserat kriminellt nätverk, säger Ghadi Ghazale, kommunpolis i Varberg.

”Anser att han är oskyldig”

Under torsdagens förhandling vid Varbergs tingsrätt häktades mannen.

– 19-åringen anser att han är oskyldig och menar att han inte befann sig på skolområdet, säger Anders Roy, försvarsadvokat.

Anders Roy är också kritisk till beslutet.

– Jag känner viss vanmakt. Jag tycker inte att den här brottsligheten är så grov att det ska leda till häktning.

Kommunpolis och gymnasiechef i Varberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett supertätt samarbete”, polisen har under tisdagen fotpatrullerat på Peder Skrivares Skola i Varberg efter att en elev hotats med ett pistolliknande föremål på måndagen. Foto: Naima Abdi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.