Ett exempel på 3D-printad purémat. Foto: Rise

3D-printad purémat testas för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre och folk som opererats kan drabbas av tugg -och sväljsvårigheter. Därför startas nu ett forskningsprojekt där man ska efterlikna riktig mat i puréform med hjälp av en 3D-skrivare. I höst ska det provas på ett ålderdomshem i Halmstad.

I Halmstad ska nu ett nytt forskningsprojekt starta för att testa hur riktig mat kan bli mer attraktiv i puréform. Syftet är att få äldre människor att få i sig mer mat och slippa äta blek timbalkost som inte alls liknar den mat man äter.

– Problemställningen är att de som äter konsistensanpassad mat äter oftast för lite. Det kan bero på mycket, men ofta är det ålder och att man inte har aptit. Den maten man får är timbaler som inte ser ut som vanlig mat och då blir det svårt att känna igen vad det är och man ser inte vad man äter, säger Evelina Höglund, forskare vid Rise.

Svårt att få i sig mat

Minskad undernäring och sjukdomar gör att en 3D-printer kan var ett smart alternativ.

– Målet är att i slutet av året testa detta på tre olika ställen och se hur det tas emot och hur det funkar. Se vad personal och boende tycker om maten. Bra att man behöver ta till alla medel för att dessa människorna äter för lite. Många blir undernärda och det blir stora vårdkostnader, så detta kan bli en del av att vilja äta mer, säger hon.

Stor variation

Åtta procent av Sveriges vuxna har tugg -och sväljsvårigheter och många har opererats på sjukhus eller är äldre.

– Med printern kan vi göra maten mer varierad. Exempelvis göra fyllningar inuti maten eller göra olika konsistenser, säger Evelina Höglund.

Forskarna jobbar just nu med olika delar i projektet för att kunna ta fram en bra 3D-printer för ändamålet. En del är att ta fram önskade recept.

– Det finns inga printers idag som är anpassade till storkök. Så en del i detta är att utveckla printern men också att jobba med personanpassning med recept. Till exempel att samla in data på recept från ett ålderdomshem och på så vis se vad de boende tycker om och då göra måltider utifrån det, säger hon.

Printa kyckling och kakor

Måltidsservice är en annan aktör som är med i projektet. Där har man stora planer på att kunna printa många typer av så naturtrogen mat som möjligt.

– Den timbalkost som många äter har tråkiga, geometriska former, men smaken är det inget fel på. Man äter till stor del med ögat och för att öka aptiten så vill vi att de ska se gott ut. Nu ser man en möjlighet att att få mer tilltalande mat, säger Richard Asplund, tillförordnad verksamhetschef för måltidsservice i Halmstads kommun, som är en av aktörerna i projektet.

3D-Printern har än så länge testat att skriva ut både protein och grönsaker, men fler typer av mat provas.

– Nu har vi gjort kycklingklubbor och broccollibuketter. Även wienerbröd och massor av annan typ av mat vill vi göra, säger han.

Börjar i höst

Projektet ska testas i Halmstad, Helsingborg och Stockholm med start senare i år.

– Förhoppningsvis ska vi under hösten testa detta i mindre skala, säger Richard Asplund.

Vad finns i puréerna?

– Puréerna eller smeterna görs av Findus som även är delaktiga. De innehåller dels den råvara som man återskapar och mjöl och andra tillsatser som binder det, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.