Foto: TT

Gripne mannen kommer från Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sedan i torsdags sitter frihetsberövad i Spanien är en man i 60-årsåldern från Halmstad. Enligt hans sambo anklagas han för terrorbrott på grund av sitt politiska engagemang för mänskliga rättigheter.

– Vi är väldigt oroliga och rädda för att han ska skickas till Turkiet, säger hon.

Det var i torsdags som mannen, som sedan många år tillbaka bor i Halmstad, greps på Barcelonas flygplats när han skulle flyga till London. Dagarna innan hade han spenderat med sin sambo och vänner i Spanien.

Enligt mannens sambo och en stödgrupp som bildats för mannen ska han i många år kämpat för mänskliga rättigheter och rättvisa och i Turkiet ska han ha blivit förföljd på grund av sitt politiska engagemang.

Hamza Yalcin

– Vi är väldigt oroliga och rädda för att han ska skickas till Turkiet, säger sambon.

”Slagit honom väldigt illa”

I en tidigare intervju med SVT Nyheter berättade mannens sambo att en rättegång ska ha ägt rum kort efter gripandet.

– Vi väntade på ambassaden i flera timmar. När rättegången var slut informerades vi om att han står på Turkiets röda lista och därför gripits av Interpol. Turkiet menar att han skickat terrororder till vänner i Turkiet via internet och sms. På fredagskvällen fick vi ett kort telefonsamtal med honom. Han berättade att han förts till fängelse i handbojor av fyra poliser, som slagit honom väldigt illa.

UD: ”Han misstänks för terrorbrott”

Under måndagskvällen var SVT Nyheter Halland i kontakt med utrikesdepartementet. Grunden till frihetsberövandet ska vara en internationell arresteringsorder av Turkiet.

– Enligt arresteringsordern anklagas mannen för någon form av terrorbrott och vi jobbar just nu intensivt för att skapa klarhet i dels vad han konkret anklagas för och dels vad som är grunderna till anklagelserna, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på UD.

UD har nu begärt konsulärt tillträdde både vid ambassaden i Madrid och i deras konsulat i Barcelona.

– Det innebär att vår personal får träffa mannen och prata med honom eller hans försvarare.

Enligt utrikesdepartementet finns det inga folkrättsliga krav på att lämna information till Sverige trots att mannen är svensk medborgare. Istället är det just nu en fråga mellan Spanien och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamza Yalcin

Mer i ämnet