Förra veckan skickade kultur- och fritidsnämnden i Varberg ut ett pressmeddelande där de slog fast att Sjöaremossens isbana kommer att vara kvar. Detta efter att Nämnden för fritid och folkhälsa i Kungsbacka beslutat sig för att lämna finansieringssamarbetet av Sjöaremossen våren 2018.
Men detta pressmeddelande lugnade knappast Kungsbackaföreningen Frillesås Bandy som spelar i allsvenskan – bandyns näst högsta serie. För om Varbergs kommun skulle bli ensamma om driften skulle Frillesås hyra hamna på runt 1,2 miljoner kronor, det vill säga den ungefärliga driftskostnad som Kungsbacka kommun årligen bidrar med.
”Det är bisarrt”
Bandyklubbens ordförande Lars-Johan Svanström rasar nu mot ordföranden för nämnden Peter Söderberg (M) och hävdar att han inte bryr sig om orter som Åsa, Fjärås och Frillesås.
– Han vidhåller stenhårt att vi inte ska få en spänn. Det är bisarrt att säga så om en förening som byarna i södra Kungsbacka brinner för, som har ungdomslag och hundra aktiva. Han bryr sig inte om att en klubb grundad 1960 kan försvinna om ett år, säger Lars-Johan Svanström till SVT Nyheter Halland.
Vice ordföranden Lennart Olsson som SVT Nyheter Halland träffar på isbanan är inte mildare i sin dom mot Kungsbacka kommun.
– Kungsbacka kommun biter sig själv i svansen och är ute på hal is. För Kungsbacka har väldigt glädje av Sjöaremossens isbana. I februari i år har vi inbokat 1 500 skolelever från Kungsbacka kommun som kommer hit och åker skridskor, säger Lennart Olsson.
Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för fritid och folkhälsa i Kungsbacka kommun, har sagt till Hallands Nyheter att Kungsbacka inte kan stötta Varbergs kommun med 1,5 miljoner kronor för 23 elitspelares skull.
– Det är inte hållbart, vi har inte råd. Sjöaremossen är inte tillgänglig för många människor, den ligger ju långt in i busken, sa Peter Söderberg bland annat till tidningen
Enda gången kostnaderna för isbanan varit i närheten av 1,5 miljoner kronor för Kungsbacka var dock år 2015 då ovanligt milt väder gjorde att kostnaderna hamnade på 1,45 miljoner kronor. Annars har driftskostnaderna de senaste åren för Kungsbacka legat på lite drygt en miljon kronor.
Investeringar på 15 miljoner
Ordföranden för kultur- och fritidsnämnden i Varberg, Christofer Bergenblock (C), säger att deras kommunjurist håller på att titta på avtalet mellan kommunerna och att Kungsbacka inte kan dra sig ur samarbetet på flera år.
– Vår preliminära bedömning är att Kungsbacka kommun måste fortsätta stå för finansieringarna som är gjorda, säger Christofer Bergenblock till SVT Nyheter Halland.
Bland annat handlar det om nyligen gjorda investeringar för kompressorer i isaggregatet, belysningsstolpar och speakertorn med mera. Varbergs syn på det hela är att Kungsbacka inte kan dra sig ur så länge avskrivningstiderna pågår.
– De kommer vara bundna till avtalet under flera år eftersom investeringarna är gjorda nyligen, säger Christofer Bergenblock.
Om Kungsbacka kommun får sin vilja igenom och lämnar Sjöaremossen om ett år så kommer Varberg ändå fortsätta att driva anläggningen.
– Det finns inte på kartan att man lägger ned isbanan efter investeringar på 15 miljoner kronor, säger han.
”Grymt och otäckt”
Om Kungsbacka tvingas kvar av avtalet kommer det handla om investeringskostnaderna och inte om driftskostnaderna. Så Frillesås Bandy tycks komma i kläm oavsett.
– Kungsbacka kan ju inte avsäga sig ansvaret för kostnaderna för en förening och lämna över det på grannkommunen och förvänta sig att grannkommunen ska finansiera en förening i en annan kommun. Jag har aldrig varit med om den tankegången, säger Christofer Bergenblock.
Lars-Johan Svanström är frustrerad över situationen.
– Det är riktigt grymt och otäckt. Ska vi i södra Kungsbacka pendla till idrottsföreningarna inne i centralorten? Det är tragiskt, säger han.
Satsning på Superallsvenskan
Frillesås BK spelar i dag i Allsvenskan, bandyns näst högsta serie. Klubben har de senaste gjort en satsning och bland annat lockat hem bröderna Johansson, Mattias och Fredrik, till moderklubben efter åtta år i Elitserielaget Kungälv.
Mattias Johansson är nu spelande tränare i Frillesås BK.
– Vi ligger bra till och spelar antagligen i Superallsvenskan nästa år, ett ännu högre steg upp. Att sedan få besut att inte vi inte kan fortsätta hade varit drastiskt för vår del. Eftersom jag själv är uppväxt här vet jag hur viktigt bandyklubben är för Frillesås. säger han.
I klubben finns i dag en ungdomsverksamhet med 56 spelare mellan sju och 20 år samt ungefär lika många yngre som ingår i klubbens skridskoskola, berättar vice ordföranden Lennart Olsson.
– Det är en ungdomsverksamhet att räkna med, säger han.
SVT träffar Anna Gille som sitter på läktaren och har barn som spelar i klubben.
– Det är en fullständig katastrof om Kungsbacka drar sig ur. Det här är viktigt för ungdomarna här. Jag förstår det inte. Framförallt förstår jag inte var vi ska åka någonstans istället, säger hon.
Användning av Sjöaremossens isbana 2015/2016
Varbergs skolungdomar: 50,5 timmar (2.320 elever)
Kungsbackas skolungdomar: 36,5 timmar (1.380 elever)
Allmänhetens åkning: 2.800 personer
Sunvära SK: 175,5 timmar
Frillesås Bandy: 121,7 timmar
Föreningarnas samarbetande ungdomslag: 100,05 timmar
Övriga: 10 timmar
Källa: Varbergs kommun