Christer Green är teknisk chef på Hallands hamnar. Foto: SVT

Halmstad hamn klimatsäkrad

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare år har stormar orsakat översvämningar vid Kattegatthamnen i Halmstad. Nu har 60 miljoner satsats på en klimatsäker plattform för att få bukt med problemet, och nu är projektet klart.

För att få ett stopp på problemet så har det byggts en stor klimatsäker plattform på 3,5 meter över havsnivån. Detta för att vara så förberedda som möjligt på nästa storm. År 2005 stormade Gudrun in över hamnen i Halmstad och 1600 bilar skadades och fick skrotas av det meterhöga vattnet.

Klart efter sju månader

Hamnen är en av landets tio största och här förvaras bilar som ska ut i den svenska handeln, och oro har funnits över att förlora bilkunder i Europa på grund av risk för översvämningar.

– Projektet har pågått i tre etapper och nu i veckan så blev sista etappen klar. Det här känns jättebra och våra kunder är också nöjda, säger Christer Green, teknisk chef på Hallands Hamnar AB i Halmstad.

LÄS MER: Hamnen i Halmstad höjs

En yta på 140 000 kvadratmeter har fått en höjd klimatsäker plattform, vilket motsvarar cirka 20 fotbollsplaner. Runt 300 000 ton krossat berg har körts fram och tillbaka de sju senaste månaderna.

Klimatsäkert projekt

Projektet slutade på en prislapp runt 60 miljoner kronor, som Halmstad kommun finansierat.

– Detta är ett klimatsäkert projekt. Vi var tvungna att göra något för att få stopp på översvämningar i framtiden.

Den klimatsäkra plattformen ska enligt Christer Green klara av stormar under de kommande 25 åren.

Räcker det med en höjning av plattformen på 3,5 meter?

– Sannolikheten att det inte skulle räcka ligger på fem procents chans, säger Christer Green, teknisk chef på Hallands Hamnar AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.