Foto: TT

Halmstad storsatsar på surfplattor i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever i Halmstad mellan årskurserna 4 – 9 ska ha datorer, surfplattor och andra digitala verktyg till år 2020. Det beslutade barn- och ungdomsnämnden i Halmstad kommun under veckan.

– Det handlar om att ge alla barn i skolan likvärdiga förutsättningar till digitala verktyg oavsett var man bor. Så därför vill vi ha en gemensam målsättning, säger Tove Bergman, (S), som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Moderna digitala system och arbetssätt i samhället skapar även ett behov av modern teknik i skolorna. Regeringen har föreslagit att nationella proven ska digitaliserats för att effektivisera och göra provet mer likvärdigt, till exempel.

Stora skillnader mellan skolor

Halmstad kommun har de senaste åren gjort satsningar på många skolor i kommunen, men en genomgång har visat på skiftande digital tillgång.

– Vi har gjort en inventering som visat att det skiljer sig stort mellan olika skolor, vilket varierat beroende på hur rektorns prioriteringar sett ut, säger Tove Bergman.

”Bättre resultat”

Till år 2020 ska både skolelever i årskurs 4 – 9 och personal därför ha en egen surfplatta, lättare bärbardator eller andra digitala verktyg. I årskurserna F-3 blir det en datorplatta per två elever och i förskolan blir det en platta per fem barn. All tillsvidareanställda i barn- och ungdomsförvaltningen får en personlig dator eller annat digitalt verktyg.

– Det är förutsättningar för att ha en bra undervisning, och det blir även ett förändrat arbetssätt och nya metoder för personalens möjligheter att kommunicera. Bättre undervisning ger bättre resultat, säger Tove Bergman.

4 miljoner kronor

Det blir en årlig ökad kostnad på 4 miljoner kronor och apparaterna kommer leasas internt i kommunen. Alla digitala verktyg kommer vara utrustade med stöldskydd och kommer inte att kunna användas om de blir stulna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.