Kvinna på ett kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bör man förhålla sig till den ständiga flod av information och nya rön som kommer i hälsoväg. Det ger forskaren Charlotte Sylwander sin syn på i klippet. Foto: Anton Johansson/SVT

Halmstadforskaren: ”Kan vara svårt att navigera i information om hälsa”

Publicerad

Äta gluten eller inte? Är sötningsmedlet aspartam cancerframkallande? Och hur var det nu, ska man gå 10 000 steg om dagen eller räcker det med 3 000? Forskaren Charlotte Sylwander varnar för fällorna du ska undvika.

– Det här enorma informationshavet kan vara negativt, särskilt om man får dubbla budskap, säger Charlotte Sylwander, forskare i hälsa och livsstil på FoU Spenshult och Högskolan i Halmstad.

Blivit stort på sociala medier

Råd och inspiration kring hälsa och levnadsvanor går att hitta nästan överallt idag, menar Sylwander, inte minst på sociala medier där de ofta fort kan få stor spridning.

– Det är inte helt oproblematiskt, det är inte alltid det handlar om evidensbaserad information på dessa plattformar, säger hon.

I klippet berättar hon hur man bör tänka för att hitta sanningsenlig hälsoinformation.

Om studien

En enkätstudie gjordes med 221 individer med knäsmärtor där 71 procent av de svarande uppgav att det var lätt att hitta information om hälsa. Trots detta var det vanligt med osunda levnadsvanor bland de tillfrågade, något som framkom i samband med intervjuer.

Slutsatsen blev att mer forskning behövs, men att vara tillräckligt välinformerad räckte inte för att ändra individernas beteende. Något som delvis kunde förklaras med att intervjupersonerna uppvisade svårigheter med att förstå vad som var faktabaserat och vad som var åsikter kring hälsa eller livsstil.

Källa: Health literacy in individuals with knee pain—a mixed methods study

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.