Om planerna går igenom kommer stationsområdet att se helt annorlunda ut framöver. Foto: Halmstads kommun

Halmstads kommun vill bygga nytt vid järnvägsstationen och resecentrum

Uppdaterad
Publicerad

Under namnet Stationsstaden vill Halmstads kommun bygga på de ännu oanvända ytor som finns vid järnvägsstationen och resecentrum. Tidigast 2025 sätts spadarna i jorden, först ska det tas fram detaljplaner.

Att personbangården ska utökas med breddade perronger och  en förbindelsetunnel mellan stationen och resecentrum med uppgångar till perrongerna är redan beslutat.

Nu vill kommunen alltså även utveckla området runt omkring. Bland annat med bostäder och kontorshus.

– Som strukturplanen är tänkt så har vi räknat in bostäder. Men än så länge är det för tidigt att ge några exakta siffror, säger Johan Rex, projektledare och utvecklingsingenjör för Stationsstaden.

– Men det är hur som helst ett väldigt bra läge för arbetsplatser eftersom området är ett nav för kollektivtrafiken i Halmstad som vi vill utveckla ännu mer.

Från lokstallarna till Fredsgatan

Enligt Johan Rex ska gröna ytor bibehållas och stationsbyggnaden finnas kvar. En ny resecentrumsbyggnad är dessutom tänkt att byggas mellan bussterminalen och Lahomsvägen. Hela området för strukturplanen sträcker sig ungefär från lokstallarna i söder till Fredsgatan i norr samt Stationsgatan i väster och Bolmensgatan i öster.

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott godkände strukturplanen på tisdagen och kommunstyrelsen ska sedan besluta i slutet av augusti. Först därefter kan arbetet med detaljplaner inledas och tidigast 2025 tror Johan Rex att man kan börja bygga:

– Men det är verkligen som allra tidigast, säger han till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.