Hamza Yalcins sambo Seda fick beskedet om Hamzas frigivning via sms. Foto: SVT och TT

Hamzas sambo: ”Har varit jättesvårt”

Uppdaterad
Publicerad

Den tills idag frihetsberövade journalisten Hamza Yalcins sambo Seda fick tidigare under torsdagen ett sms från Hamzas advokat om att hennes sambo nu är satt på fri fot, men hon har själv inte fått tag i Hamza över telefon ännu.

– När jag var på jobbet fick jag ett sms från hans advokat om att han var fri, berättar Seda.

Hon är glad över beskedet men också medveten om att det kan handla om en tillfällig frigivning eftersom Hamza måste stanna i Spanien i väntan på att det spanska justitiedepartementet fattar beslut i frågan om en eventuell utlämning till Turkiet.

LÄS MER: Fängslade journalisten Hamza Yalcin friges

– Det känns jättebra. Men han måste stanna i Spanien till den 11 oktober då de spanska myndigheterna ska bestämma om han ska utlämnas till Turkiet, säger Seda.

Kommer du resa ner till Spanien nu?

– Jag tänker att jag ska åka till Spanien men jag har inte pratat med Hamza så jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag måste prata med honom först.

LÄS MER: Fängslade svenskens egna ord

Hur har du mått de här senaste månaderna?

– Det har varit jättesvårt att inte veta vad de ska besluta om honom, men jag blev glad nu när jag vet att han är ute. Sen får vi se vad de beslutar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.