Det blir till att samla mer skräp på hög hemma innan det slängs på återvinningscentralen, tror laholmaren Kristian Andersson inför inskränkningarna av fria besök på soptippen i Laholm. Foto: SVT

Här införs Hallands hårdaste begränsning på soptippen

Uppdaterad
Publicerad

Laholm är en av de sista kommunerna i Halland som inför besöksbegränsning och avgift på återvinningscentralen. Men när det väl görs under 2020 blir det med länets snålaste regler.

Kungsbacka var först i länet med att begränsa invånarnas fria besök på återvinningscentralerna.

Det var 2011 och sedan dess har Kungsbackaborna fått legitimera sig med ett återvinningskort för att få komma in och slänga sitt skräp.

Sedan dess har Halmstad, Falkenberg och Varberg följt efter med liknande regler.

12 fria besök

Gemensamt för dessa fyra kommuner är att villahushåll får göra 15 fria besök per år. Därefter tas en tilläggsavgift ut.

Men i Laholms kommun dras gränsen vid tolv fria besök för villahushåll, och sex fria besök för lägenhetsinnehavare. Därefter ska det kosta 250 kronor per besök.

– Att vi fastnade för tolv är helt enkelt för att det blir en gång per månad. Jag tror att det är ytterst få som kommer förbruka sina gånger på tolv besök. Tittar vi på Halmstad när de infört sitt system så ligger snittet för en villaägare på fyra besök per år, säger Laholms kommunråd Erling Cronqvist (C).

Vill stänga ute Båstadsbor

Bakgrunden till att det sker just nu i Laholm är att grannkommunen Båstad stängde sin återvinningscentral förra året. Allt fler Båstadsbor åkte till Laholm och slängde sitt skräp och det vill Laholms kommun inte bjuda sin grannkommun på.

– Fast vi hade infört det här förr eller senare ändå, bland annat av miljöskäl, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

När, under 2020, som bommarna sätts upp vid inpassagen till återvinningscentralen i Laholm är ännu inte bestämt.

Begränsningarna kommer inte gälla förpackningsinsamlingen som sker på återvinningsstationer runt om i kommunen och inte heller för farligt avfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.