Wall of kindness på Österskans i Halmstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett par nyfikna tjejer är framme och tittar på vad som hängts upp på väggen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Här kan du hänga kläder till de som behöver

Uppdaterad
Publicerad

Ta en jacka du behöver – ge en jacka du har över. Så lyder budskapet för välgörenhetsfenomenet Wall of kindness, som nu har nått Halmstad. Häromveckan omvandlades en vägg på Österskans till en plats där folk kan hänga och ta kläder.

Givmildhet råder det ingen brist på, i alla fall inte när det handlar om Wall of Kindness i Halmstad.

– Folk har lämnat jackor, mössor, halsdukar, skor och till och med en burk med sylt, säger Henrik Cederlund, medlem i skateboardföreningen Halmstad, en av de aktörer som driver projektet.

Han glädjs åt det intresse som folk visar för att hjälpa folk som fryser.

– Jättekul. Vi kanske behöver lite mer medmänsklighet i vårt samhälle i dag eftersom det har hårdnat, säger Henrik Cederlund.

Det är inte bara jackor som hängts upp. Även halsdukar, tröjor och mössor är vanligt. Foto: Kristian Åkergren/SVT
Initiativtagare är skateboardföreningen i Halmstad. Henrik Cederlund är verksam i föreningen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Wall of Kindness som koncept har funnits länge. Ursprungligen kommer det från Iran och har sedan dess spritt sig över hela världen, däribland till flera städer i Sverige.

– Stadsmissionen i Uppsala gjorde detta och då tänkte jag att man även kunde göra det i Halmstad, säger Henrik Cederlund.

Och det gick fort. På tre veckor lyckades han och hans kamrater få igenom alla tillstånd som krävdes av kommunen för att sätta upp välgörenhetsväggen. Näringslivet sponsrade med material och olika idrottsföreningar hjälptes åt för att bygga den.

Wall of Kindness finns på Österskans i centrala Halmstad. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Det är oklart hur länge väggen blir kvar eftersom Österskans framöver förvandlas till byggarbetsplats för ett nytt hotell. Men tanken är att projektet ska vara permanent i staden.

– Vi kanske får flytta på oss. Till rådhuset kanske, säger Henrik Cederlund.

I klippet ovan visar Henrik väggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.