Klara Stålnacke testar den nya ridleden i Haverdals natureservat. Foto: SVT

Haverdal naturreservat får sin första ridled

Uppdaterad
Publicerad

Naturreservatet i Haverdal har flera stigar för joggare och cyklister. Men numera är även ryttare välkomna. Den första, och mycket efterfrågade, ridleden invigdes under onsdagsförmiddagen.

Efterfrågan på en ridled i reservatet har funnits länge. Ridsport är stort i Hallands län och det finns många hästgårdar och stall i närheten av Haverdal. Arbetet med att anlägga den nya leden började i höstas. Förarbetet däremot började redan mellan 2013 och 2014. Och nu är den alltså klar.

Ökad trygghet

– Det är helt fantastiskt. Många rider i området och underlaget är bra här. Så det är kul att många nu får nyttja det, Petra Bosson, en av de första som testrider den nya leden.

Leden är 3,6 eller 4,2 kilometer beroende på vilken väg man väljer att rida. För att inte blanda joggare, cyklister och ryttare ligger ridleden utanför ordinarie markerade vandringsleder. På så sätt är tanken att det ska bli tryggare för alla som rör sig i reservatet.

Förvarning om korsningar

– Det är bra för då undviker man att hästen blir rädd. De kan bli skrämd om det kommer cyklar, säger ryttaren Klara Stålnacke.

På några ställen blir det dock korsningar mellan lederna och här finns uppsatta skyltar som förvarnar om korsningarna, både för gående och för ridande.

Leden är den första markerade ridleden någonsin i ett halländskt naturreservat, kanske den första i ett naturreservat i Sverige.

– Vad jag vet är den den första i Sverige som är separat från vandrings- och cykelleder. Det fanns en till på gång i Skåne, men jag vet inte om de hunnit inviga den, säger Annelie Ohlsson som är reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Hallands län. Vi ligger i alla fall i framkant, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.