I ett pressmeddelande som kommunen skickat ut klockan 10 på måndagsförmiddagen står det att de kommer att beställa en byggnadsteknisk undersökning.
– Efter den tillfälliga stängningen av skolan vid terminstarten då vi upptäckte fuktskador har vi arbetat intensivt för att få en helhetsbild kring arbetsmiljön och om skolan är lämplig att vara i tills det beslutats om renovering eller nybyggnation, säger Pauline Broholm-Lindberg, barn- och ungdomsförvaltningens chef i pressmeddelandet.
Kommunen ska också ha lyssnat på de föräldrar som känner stor oro för sina barn sedan flera elever fått uppsöka allergimottagningen. Flera personer har tidigare berättat för SVT Nyheter Halland att de ser ett samband med inomhusmiljön på skolan.
– Våra elevers och personals säkerhet är vår högsta prioritet så det är positivt att det nu ska göras en byggteknisk undersökning av lokalerna. Vi har inga säkra svar på vad det är som orsakar detta, det kan finns många saker som gör att man mår dåligt, säger Pauline Broholm-Lindberg till SVT Nyheter Halland vid 10:30-tiden på måndagen.
Kan inte garantera elevernas säkerhet
– Vi har inget säkert att gå på. Nu är det ett detektivarbete som väntar för att försöka upptäcka vad det är som gör att människor fortsätter att må dåligt i de här lokalerna, säger hon.
Var kommer eleverna att vara under utredningens gång?
– Under utredningens gång så har vi inga andra alternativ än att vara på skolan. Vi har ju fortfarande inga säkra belägg. Vi tror att det föreligger en risk för ohälsa men vi vet inte säkert.
Men kan ni garantera elevernas säkerhet?
– Det är en jättesvår fråga. Jag kan ju inte säga att det är en säker miljö när vi har barn och personal som uttrycker besvär, säger Pauline Broholm-Lindberg.
32,4 grader varmt
Svartmöglet som hittades bakom gipsplattor i taket i samband med skolstarten i augusti ska vara åtgärdat enligt miljöförvaltningen. Samtidigt konstateras nu i pressmeddelandet att man upptäckt avvikande lukter och att temperaturen skiljer mycket mellan klassrummen.
Enligt skolans skyddsombud Mats Berntsson har det varit höga temperaturer i vissa lokaler, inte minst under sensommarvärmen i september.
– En lärare hade med sig en termometer och mätte temperaturen i en lektionssal och där var det en eftermiddag 32,4 grader varmt, berättade han för SVT Nyheter Halland.
Ska ske ”så fort som möjligt”
På grund av lukterna och temperaturskillnaderna så har miljöförvaltningen nu förelagt barn- och ungdomsnämnden att genomföra och sedan redovisa en byggnadsteknisk undersökning av skolan och att detta ska ske av en oberoende sakkunnig person.
– Vi kommer att inleda arbetet med att undersöka alla lokaler så fort som möjligt, säger Patrick Kristensson, förvaltningschef för fastighetskontoret i Halmstad.