Julmusiken strömmar från högtalarna. Den börjar paret, Siv och Bertil Hansson, spela redan när de börjar sätta upp julpyntet två veckor innan första advent – vilket i år var omkring 14 november. Innan dess är tomtarna nerpackade i 70 plastboxar och 14 bananlådor. Ändå får vissa stå framme året om.
– Vi har båda ett lika stort intresse och det är tur det. Tänk om den ena hade avskytt tomtar, säger Siv Hansson.
Samlat i 30 år
Tillsammans med Bertil har hon samlat på tomtar sedan 80-talet. Plast, porslin, gips eller tyg – materialet spelar ingen roll. Det finns egentligen bara en regel.
– Vi har bara en ut av varje, dubbletter sållas ut direkt, säger Bertil Hansson.
– Ibland är jag ute på lite loppisar och säljer lite. Sen kan vi gå runt och hitta en ny, säger Siv Hansson.
Tomtar finns i varje vrå i huset, men placeringen är noga uträknad. Varje tomte är numrerad, fotograferad och protokollförd. Invasionen av tomtar kräver även en del ommöblering.
– Många tavlor kommer ner. Vi sätter upp extra hyllor och plockar ner andra saker som vi har på hyllor. Jag har förberett på mina backar och skriver var tomtar ska vara i huset. Även vilken hylla de ska stå på. Det är inte alltid de kommer precis i samma ordning men man har ändå lite att gå efter, säger Siv Hansson.
Har du någon favorit-tomte?
– Min man han är nummer ett. Det har vi skämtat om i alla år, säger Siv Hansson.
Ingen julstress
Hennes fascination för tomtar började redan som barn och hon har fortfarande kvar den första tomten hon fick på 50-talet. För många innebär julstöket stress och prestationsångest, men för Siv Hansson är det rogivande både för kropp och själ.
– Jag har lite värk men man glömmer det när man håller på med tomtarna. Man lever i en liten annan värld när man håller på med dem, säger Siv Hansson.
Hon medger att det hade varit enklare att samla på exempelvis porslinskatter, som kan stå framme året om. Men att plocka fram menar hon är en del av charmen.
– Man får en påminnelse. Vissa tomtar förknippar man med personer. Det är ofta så när folk kommer hit att de gärna har en tomte med sig, säger Siv Hansson.
Fler tomtar för varje år
Många visar intresse fört parets tomtar och tankar på att göra samlingen till ett – från huset fristående – museum finns i bakhuvudet. Samtidigt vill de att folk som kommer ska få njuta av tomtarna alldeles gratis.
– Folk som kommer hit säger till andra: ”Ni måste åka dit för det går inte att förklara”, säger Bertil.
Och att fira jul hos Siv och Bertil Hansson är populärt.
– I jul kan det kan bli flera sittningar om dagen, säger Bertil Hansson.
Något slutmål för samlandet finns inte och siffran för antalet tomtar tickar på något för varje år.
– Jag köpte faktiskt fyra i går. Men nu försöker vi mer köpa lite äldre tomtar. Heissner tomtar är vi väldigt förtjust i, men de är rätt svåra att få tag på, säger Siv Hansson.
Har ni blivit mer kräsna ju äldre ni blir?
– Ja, det har vi nog blivit. Man går inte och köper en tomte bara för att det ska va.
Hur många tomtar är det?
– 3935 stycken, noga räknat.