Åtta lag ställs mot varandra i finalspelet på Högskolan i Halmstad. Foto: SVT

Högskolan i Halmstad arena för nationell e-sportfinal

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avgörs finalen i den nationella e-sporttävlingen Gymnasieligan och Högskolan i Halmstad har utsetts till skådeplats. Evenemanget är ett sätt för skolan att utforska möjligheten att införa utbildningar som är särskilt anpassade för e-sportare.

130 lag kom till start. När det hela ska avgöras i Halmstad är det åtta lag kvar från gymnasieskolor runt om i landet som gör upp om titeln.

– Det är kul att komma hit och träffa kompisar och spela, säger deltagaren Fatlend Bordoniqi, som läser på en skola i Stockholm.

Ser växande intresse

Aldrig tidigare har evenemanget hållits på en högskola.

– Det känns mäktigt. Tidigare har vi bara kört på lan-anläggningar, säger arrangören Daniel ”Broiler” Skoglund.

Anders Nelson, vice rektor på Högskolan i Halmstad, förklarar varför skolan agerar värd för tävlingen.

– E-sport och gaming är ett stort och växande intresse bland våra studenter och våra framtida studenter. Vi vill vara där det sker saker i samhället, och om vi ska kunna bedriva bra forskning och utbildning så måste vi förstå vad det här är för någonting.

Kan bli verklighet 2020

Men högskolans strålkastarljus kan komma att riktas mot e-sport även efter att tävlingen avslutats. Det kan nämligen bli aktuellt med ett kurspaket riktat till e-sportare.

– Det kan handla om kurser inom kost, fysisk aktivitet, biomedicin och biofysiologi. På så sätt kan de få kunskaper som vi tror är viktiga att ha om man ska tävla på elitnivå.

Det nya utbildningspaketet kan bli verklighet tidigast hösten 2020.

Finalen i Gymnasieligan är inte det enda som händer på högskolan under fredagen. Det hålls även föreläsningar och HBK-spelare visar upp sina färdigheter i digital fotboll.

I klippet ser du intervjuer från tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.