Margareta Lindgren från Hallands botaniska förening håller i en bukett med stånds.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ut och ryck dem!”, säger Margareta Lindgren från Hallands botaniska förening som rensar bort den giftiga växten stånds. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Hallands botaniska förening varnar för giftväxten som dina djur kan få i sig vid torka

Uppdaterad
Publicerad

Den gulblommande växten stånds trivs bra i det torra klimatet i hagarna, men den är dödligt giftig för djur. Hallands botaniska förening uppmanar markägare att rensa bort växten från sina marker för att undvika katastrofer.

– De äter dem inte i vanliga fall, men torkar allt annat gräs så händer det att de äter blommorna också. Då kan de i värsta fall dö, säger hästägaren Margareta Lindgren, som även är med i Hallands botaniska förening.

Stånds frodas i värmen. Den växer ofta längs vägkanter, i hagar och hemma i trädgården.

– Till en början var de vanligast längs med kusten men sedan har de spridit sig längs med vägarna inåt landet och blivit vanligare och vanligare, säger Margareta Lindgren.

Växten är visserligen bra för insekter och bin, men den är alltså skadlig för betande djur. Margareta Lindgren uppmanar alla hästägare att hålla koll på vad djuren betar av och att plocka bort växten så fort den dyker upp.

Fotnot: Margareta Lindgren är ordförande för Miljöpartiet i Laholm.

Stånds

Jacobaea vulgaris på latin.

• Har en gul färg och blommar från juni till september. Bladen är mörkgröna och de kan bli uppemot en meter höga.

• Förekommer huvudsakligen i södra Sverige.

• Förgiftning har setts på häst, nötkreatur, får, get, gris, kyckling, vaktel och duva.

• Olika symtom på förtäring kan vara avmagring, kolik, diarré som kan vara blodig, förstoppning – ibland så kraftig att den orsakar ändtarmsframfall och snabb förlust av mjölkproduktion. Det kan också leda till blindhet och skador på det centrala nervsystemet.

• Gifterna i stånds förstör levern gradvis och har ofta orsakat stor skada redan innan symtomen uppmärksammats.

• Ifall dina djur får i sig växten, säkerställ att de inte kommer åt mer av den och kontakta veterinär vid behov. När symtom på leversvikt har uppstått är behandling utsiktslös.

Källa: Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.